Veel klachten omwonenden over proef parallel starten

15 mei 2008 om 00:00 Nieuws

ZWANENBURG - Het bestuur van de dorpsraad Zwanenburg-Halfweg wordt door inwoners bestookt met klachten over extreme geluidshinder door de proef parallel starten. Inwoners van de dorpen Zwanenburg en Halfweg hebben het klagen bij Schiphol na tientallen jaren van vlieghinder opgegeven. Zij verwachten blijkbaar meer van hun dorpsraad. Het dorpsraadbestuur wijst de inwoners er op dat zij met hun klachten in de eerste plaats bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol moeten zijn (BAS).

Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg verwijst inwoners door naar BAS

In maart is een proef gestart om het vliegen op boordcomputers bij gelijktijdig starten vanaf de Polderbaan en Zwanenburg veilig te laten verlopen. Na de ingebruikname van de Polderbaan deden zich bij het gelijktijdig starten vanaf beide banen enkele gevaarlijke incidenten voor. Sindsdien krijgen vanaf de Zwanenburgbaan startende vliegtuigen instructies van luchtverkeersleiders om eerder naar het oosten af te buigen.

Deze noodoplossing leidt tot meer spreiding van vliegverkeer. Door een veilige route op computers te vliegen kan dit worden opgelost. Zo’n automatisch gevlogen route wordt een SID (Standard Instrumental Departure) genoemd. Om zeker te zijn dat de “SID” niet opnieuw tot gevaarlijke situaties leidt, eist de luchtvaartinspectie dat vanaf de Zwanenburgbaan een groot aantal testvluchten wordt uitgevoerd voordat deze SID wordt gebruikt tijdens gelijktijdig starten.

Voor deze tests worden tot en met oktober ongeveer 15.000 starts, die normaal vanaf de Polderbaan plaatsvinden, nu vanaf de Zwanenburgbaan uitgevoerd. Dit is de verklaring voor de meldingen van extreme hinder, voornamelijk van inwoners aan de oostzijde van Zwanenburg en Halfweg. Maar omdat ongeveer vijfduizend van deze vluchten naar het westen afbuigen en daarbij dikwijls dwars over de dorpen gevlogen wordt ondervinden ook andere inwoners méér hinder dan voorheen.

Naast Zwanenburg en Halfweg ondervinden meer dorpen en wijken de nadelige gevolgen van de proef, waaronder Lijnden, Badhoevedorp en Amsterdam West. Dorpen en wijken die minder gewend zijn aan ernstige vormen van hinder. In vergelijking met de mensen die daar wonen klagen de inwoners van Zwanenburg en Halfweg veel minder omdat ze daar na zoveel jaren van vlieghinder geen heil meer in zien.

De toename van hinder als gevolg van de proef is ten dele tijdelijk. Na oktober gaan de 15.000 extra starts weer terug naar de Polderbaan. Daarna wordt de “SID” getest tijdens parallel starten. In de derde en laatste fase wordt bepaald hoe de route precies gaat lopen.

Volgens de dorpsraad kunnen bewoners met hun klacht het beste terecht bij het BAS, (020) 601 55 55 of www.bezoekbas.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie