Muurrouwzwever

29 mei 2008 om 00:00 Nieuws

De aanleiding voor deze keus zijn de ontwikkelingen rond de insectenhotels op De Heimanshof. De meest ondernemende gast tot nu toe is de metselbij. Hij draagt deze naam omdat hij elk holletje met daarin stuifmeel, honing en een ei afsluit met een propje leem. Een dag of veertien geleden waren er alleen aan de metselbij zo’n 300 kamers ‘verhuurd’. Tien dagen geleden kwamen de holletjes van veel metselwespen open te liggen. Dit kwam niet door uitvliegende jonge bijen, maar door een zwarte vlieg met vleugels, die wel iets van ‘Batman’ heeft (zie foto). Die vlieg bleek één van de zeventien soorten wolzwevers in Nederland te zijn. Wolzwevers danken hun naam aan een deel van de familie die er erg wollig uitziet. Een ander deel wordt rouwzwevers genoemd omdat ze erg donker zijn. Onze muurrouwzwever is er daar één van. De larven van de wolzwevers leven van eieren of larven van andere insecten.

Bijzonder: Enkele dagen geleden zijn er van de ruim 300 metselbijnesten al bijna 280 ‘overgenomen’. Het is te hopen dat de overgebleven twintig metselbijen uitkomen, want dan is in ieder geval de volgende generatie gered. Inmiddels zijn ook onder andere wespen en sluipwespen actief rond de insectenhotels.

De latijnse naam van de muurrouwzwever is Anthrax anthrax. Ik durfde bijna geen nadere informatie hierover op te zoeken uit angst op een terroristenlijst te komen. Anthrax is namelijk ook de naam van de ziekte miltvuur, die bepaalde terroristen in enveloppen plegen rond te sturen.

Waar: Wolzwevers houden van hoge temperaturen en worden om die reden ook veel in steden aangetroffen. De muurrouwzwever is nooit eerder in Haarlemmermeer waargenomen. Ook op natuurwaarnemingssites wordt hij zelden vermeld. Dit wil niet zeggen dat hij ook erg zeldzaam is. Je moet een specialist zijn om een dergelijke soort te herkennen. Met de duidelijk herkenbare driehoekige vorm en zijn ‘Batman’ vleugeltekening hoop ik dat meer mensen hem voortaan herkennen en hun waarneming doorgeven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie