Onvrede over brief minister

29 mei 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken moet terugkomen op haar besluit om slechts 20 kilometer van de nieuwe 380 kV-hoogspanningsleiding door de Randstad onder de grond aan te leggen. Wethouder Michel Bezuijen van Haarlemmermeer en gedeputeerde Ton Hooijmaijers van Noord-Holland zijn verbaasd en teleurgesteld over een brief die de minister hierover vorige week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ze vinden dat veel meer dan 20 kilometer leiding onder de grond moet komen.

Er is inmiddels al heel wat afgedebatteerd over de nieuwe hoogspanningslijn. De gemeente is voorstander van aanleg in de oostkant van de polder. Over die variant loopt op dit moment een milieuonderzoek. Als het toch aan de westkant moet, wil de gemeente de leiding voor een groot deel onder de grond. Minister Van der Hoeven heeft de Tweede Kamer laten weten dat dit er niet inzit. Over het hele tracé van 85 kilometer tussen Wateringen en Beverwijk kan slechts 20 kilometer ondergronds. In Zuid-Holland is al ruim tien kilometer aan ondergrondse leiding voorzien, zodat er voor Haarlemmermeer nog maar weinig overblijft.

De bestuurders Bezuijen en Hooijmaijers vinden dat niet aanvaardbaar. Volgens hen is er hierover geen enkel overleg gevoerd. Hooijmaijers: “We zijn hard bezig met de ontwikkeling van de Westflank Haarlemmermeer, nota bene een Randstad Urgent project. Daarvoor is ondergrondse aanleg een must, net zoals bij het Noordzeekanaal. Maar voor de 65 kilometer van het noordelijk deel lijkt nog geen 10 kilometer over te zijn. Op die manier kun je de knelpunten niet oplossen, zoals de minister zelf ook stelt in haar brief aan de Tweede Kamer”.

Michel Bezuijen voegt daar aan toe: “Op dit moment zijn wij in gesprek met het ministerie en met TenneT over de aanleg in het noordelijk deel en loopt de milieueffectrapportage (MER), inclusief het onderzoek naar aanleg in het oostelijk deel. Dit besluit belemmert een optimale besluitvorming over het gehele tracé. En dat is onzorgvuldig.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie