Autoracen en pas 15 jaar oud

17 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Afgelopen zondag nog trainde hij op het bekende circuit van Zolder in België. Het was voor hem de eerste keer dat hij met het asfalt daar kennismaakte. Een prima kennismaking vond hij zelf. “Het ging lekker. Als het straks in de wedstrijden ook zo gaat, mag ik niet mopperen”, zegt Niels die na de zomervakantie naar 4 Havo gaat op het Kaj Munk College in Hoofddorp. “Met de school heb ik een sportcontract afgesloten. Dat betekent dat ik vrij mag nemen als ik moet racen.”

Lijndenaar Niels Kool de jongste coureur van ons land LIJNDEN - Met zijn 15 jaar is Niels Kool de jongste autocoureur van ons land. Hij is een vlieggewicht en rijdt in een Suzuki Swift met twintig kilo lood als extra ballast. Niels heeft inmiddels al vier officiële wedstrijden gereden. Hij geniet ervan. “Het is een geweldige sport.”

Als je vader Laurens Kool heet die zelf aan rallysport heeft gedaan en je zus Laura op heel jonge leeftijd al ‘de snelle jongedame’ werd genoemd, dan is de kans groot dat je zelf ook besmet raakt met het racevirus. Niels miste geen wedstrijd van zijn zus. Hij keek op elk circuit zijn ogen uit en wist zeker dat hij graag net zo goed wilde worden als zijn zus die zeer tot haar spijt het besluit moest nemen met racen te stoppen. Niels kwam daardoor als het ware in een opgemaakt bed terecht. Hij stapte dit voorjaar niet alleen in Laura’s Suzuki, maar ook in haar brandwerende raceoverall. En dat voelt goed voor de jeugdige Lijndenaar die zich nipt kwalificeerde voor deelname. Je mag pas in de Swift Cup debuteren in het jaar waarin je 16 wordt.

In zijn allereerste seizoen rijdt Niels wedstrijden voor de Formido Swift Cup. In het leven geroepen als opstap- en doorgroeiklasse. Hij maakt deel uit van het team Bleekemolen en geboren op 20 december 1992 is hij de benjamin van de cup. Een jonkie dus, maar wel een die al heel wat kilometers achter de wielen heeft liggen. Op z’n twaalfde kroop hij achter het stuur voor zijn driejarige cursus bij Bleekemolens Racing School waar hij zijn Europese racelicentie haalde. Maar het was niet eens zijn debuut. “Ik was negen toen mijn moeder me op het land achter ons huis in een auto zette en waar ik mijn eerste rijles kreeg.”

Dat racen een dure hobby is, daar is de jonge coureur wel achter. Zonder sponsors red je het niet, zegt hij met een gezicht alsof hij al jaren aan de top rijdt. Zijn ouders sponsoren hem en ook Suzuki-dealer Auto Luykx uit Hoofddorp doet een duit in het zakje.

Racen is niet de meest veilige sport en daarom kent de Swift veel veiligheidsvoorzieningen. De oersterke rolkooi is er één van. Geen overbodige luxe in een auto die op Zandvoort 170 haalt, bleek toen Niels in maart met een gangetje van 150 kilometer per uur frontaal op een vangrail klapte nadat hij met een voorwiel naast de baan terecht gekomen was tijdens de training voor zijn eerste wedstrijd. “Ik zag de vangrail op me afkomen en dacht dat ik er geweest was”, vergeet Niels nooit meer. “Mijn leven flitste aan me voorbij.” Ongedeerd stapte hij uit zijn auto die een stukje korter was geworden en waarvan de kooi slechts een beetje krom stond.

Niels heeft dit jaar nog drie wedstrijden voor de boeg. De eerste is op 10 augustus op het circuit van Zolder. Daarna volgen er in oktober nog twee op het Circuit Park Zandvoort. Het is zijn eerste jaar en in elke training en wedstrijd leert hij. “Ik zie dat ik vooruit ga en dat maakt me blij”, zegt Niels met een blik op zijn troetelkind.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie