‘Slechts weinigen binden hun hond aan een boom’

31 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Bij het Dierenasiel Haarlemmermeer merken ze weinig van deze praktijken. “Dat valt echt reuze mee,” zo verzekert Marion van het asiel. “Het gebeurt, en dat is erg genoeg. Maar de meeste mensen zorgen gewoon prima voor hun huisdieren, ook tijdens de vakantie.”

Dierenasiel Haarlemmermeer heeft het niet drukker in vakantiemaanden HOOFDDORP - De verhalen zijn hardnekkig: mensen die niet weten wat ze in de vakantietijd met hun huisdier aanmoeten, binden hun hond aan een boom vast of laten hun kat simpelweg achter. Haarlems Dagblad meldde maandag bijvoorbeeld dat in de zomer veel tamme konijntjes in het wild te vinden zijn, die waarschijnlijk door vakantievierende baasjes ‘vrijgelaten’ zijn. Spits schreef dinsdag over dierenasielen die overuren draaien.

“Kijk, er vinden heus wel incidenten plaats,” zo vervolgt Marion. “Zo is er aan het begin van de vakantie bijvoorbeeld een doosje met vier puppy’s in het Haarlemmermeerse Bos gevonden. Maar dat soort dingen gebeuren ook op andere momenten, dat hoeft niet iets met de vakantie te maken te hebben.” Volgens Marion kunnen de meeste mensen hun huisdieren in de vakantietijd bij familie of vrienden kwijt. “Anderen maken gebruik van de pensionplekken van het dierenasiel. Maar daar moet je wel vroeg bij zijn. We reserveren nu al plekken voor volgend jaar. Helaas hebben we slechts een beperkt aanbod van plekken, en er wordt ontzettend veel gebeld.”

Het Dierenasiel Haarlemmermeer vindt dagelijks zwervende huisdieren in onze gemeente. Veel van die dieren komen snel bij hun baasje terecht. Maar ook als de eigenaar niet op komt dagen, is er snel een nieuwe plek voor de beestjes gevonden. “Vreemd genoeg hangen veel mensen die hun huisdier kwijt zijn briefjes op, zonder even op onze site te kijken, of in jullie krant te kijken,” zo vertelt Marion.

“Het beste advies dat ik kan geven is: laat je dier chippen,” zo roept Marion alle huisdiereigenaars op. “Een chip in de nek kost een paar centen, maar is zoveel gemakkelijker. Zodra we het dier vinden, kunnen we op internet contactgegevens van de eigenaar opzoeken. Dan bellen we meteen de jongens die het dier hebben gevonden, en die kunnen het dan direct bij het baasje terugbrengen. Dat bespaart een hele hoop verdriet en onzekerheid, want mensen krijgen à la minute hun dier weer terug. Zelfs als het dier is aangereden, lijkt het me toch fijn dat dezelfde dag te weten te komen.”

Het asiel ligt aan de Hoofdweg 565 in Hoofddorp. Zie ook www.dierenasielhaarlemmermeer.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie