‘Maar één dag van mijn terras genoten’

31 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Lucie Stökel en haar gezin wonen nu bijna twee weken in hun nieuwe huis, maar de start is niet bepaald gelukkig. De problemen begonnen vorige week toen een grondverzetsbedrijf uit het Zuid-Hollandse Valkenburg een damwand aanbracht in de waterpartij bij de tuinen. “Er werd volop zand gestort en de grond was al een week lang in beweging”, vertelt de bewoonster. “Zondagmorgen ging het helemaal mis. In een kwartier tijd was de grond van onze tuinen wel tweeënhalve meter gezakt. Het was rond half elf. Je zal maar net met je kinderen in de tuin zitten. De ergste dingen hadden er kunnen gebeuren. Het toeval wil dat die vrijdag ervoor er een nieuw terras was aangelegd in onze tuin. Daar hebben we dus maar één dag van kunnen genieten.”

Tuinen van nieuwbouwwoningen in Lisserbroek ruim twee meter verzakt LISSERBROEK - Zes tuinen in het nieuwbouwproject Grashoeck aan de Lisserweg in Lisserbroek zijn afgelopen weekeinde ongeveer tweeënhalve meter verzakt. “Ik heb maar één dag van mijn nieuwe terras kunnen genieten”, zegt één van de gedupeerde bewoners, Lucie Stökel. Aannemers onderzoeken hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren.

Lucie Stökel besloot direct na de grondverzakking de brandweer te bellen. Die stond korte tijd later samen met de politie en een ambtenaar van Bouw- en Woningtoezicht op de stoep om de getroffen tuinen af te zetten. Volgens de medewerker van de gemeente was er geen gevaar dat er nog meer ongelukken zouden gebeuren. De bewoonster zegt dat ze daarna niks officieels meer heeft gehoord.

Intussen doen in de buurt vele verhalen de ronde wat de oorzaak zou kunnen zijn. Zo gaat het verhaal dat zich lang geleden op dezelfde plek precies hetzelfde heeft voorgedaan. Ook het in de polder ruim aanwezige kwelwater onder de grond wordt genoemd als oorzaak van alle ellende.

Lucie Stökel zegt vooral verdrietig te zijn over de gang van zaken. “Dit had echt niemand verwacht.” De bewoonster weet niet precies wie ze nou de schuld moet geven. De zes luxe woningen in de Grashoeck zijn ontwikkeld door bouwbedrijf Van Rhijn uit Katwijk, maar de gewraakte damwand is geplaatst door grondverzetsbedrijf Van Leeuwen. Ook het hoogheemraadschap van Rijnland heeft ermee te maken gehad. Volgens bewoonster Stökel is echter ook de gemeente verantwoordelijk. “Want die houdt toch toezicht op alle bouwactiviteiten.” Volgens haar is toegezegd dat zo snel mogelijk wordt uitgezocht wat de oorzaak is geweest.

De bewoonster weet één ding heel zeker: wat afgelopen zondag is gebeurd mag in de toekomst absoluut niet nog een keer gebeuren. Ze wil daarvoor garanties van de verantwoordelijke instanties.

Volgens de gemeente zijn de betreffende tuinen ongeveer vijf weken geleden opgehoogd met zand. Naar haar oordeel lijkt de oorzaak van de verzakking die recente ophoging gecombineerd met hevige regenval waardoor er water en grond tussen de aangelegde beschoeiing aan de waterkant is gesijpeld.

De gemeente zegt de inmiddels opgeleverde woningen te hebben gecontroleerd. De huizen hadden geen schade opgelopen. De gemeente zal totdat de schade in de tuinen is hersteld de woningen blijven controleren. De aannemers hebben zondag op verzoek van de gemeente zo snel mogelijk een voorziening getroffen zodat er niet meer grond wegzakt. De aannemers zoeken op korte termijn naar een oplossing. Eerst stellen zij een bodemonderzoek in. Daarna volgt in overleg met Rijnland, de beheerder van de waterpartij, de reparatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie