Schiphol mag groeien tot 510.000 vluchten

2 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol mag tot het jaar 2020 groeien tot maximaal 510.000 vluchten per jaar. Dat heeft oud-minister Hans Alders gistermiddag bekendgemaakt namens de commissie die een jaar lang onderhandelde over de toekomst van Schiphol.

Aan de zogeheten Alderstafel onderhandelden luchtvaartsector, bestuurders en omwonenden over de ruimte die Schiphol nog zou moeten krijgen voor verdere groei. De uitkomst is koren op de molen van Haarlemmermeer, die eerder inzette op een maximum van 510.000 vluchten.

De verwachting is dat het vliegverkeer in 2020 zal zijn gegroeid tot 580.000 vluchten. De resterende 70.000 vluchten moeten wat de commissie betreft worden verplaatst naar regionale luchthavens in Eindhoven (40.000) en Lelystad (30.000).

Vorige week ontstond er in de commissie onenigheid tussen de vertegenwoordigers van bewoners. Voorzitter Erwin von der Meer van de Vereniging Gezamenlijke Platforms (VGP) besloot uit het overleg te stappen, omdat omwonenden volgens hem straks niet meer wettelijk worden beschermd tegen vlieglawaai. Het voorstel is namelijk om het huidige systeem van 35 handhavingspunten te schrappen en te vervangen door een werkwijze die luistert naar de naam ‘Vliegen volgens Afspraak’. Volgens Van der Meer biedt dat bewoners te weinig zekerheid.

Oud-huisarts Kees van Ojik uit Zwanenburg, die leiding gaf aan de bewonersdelegatie aan de Alderstafel, uitte forse kritiek op het optreden van Von der Meer. Volgens hem heeft de VGP-voorzitter op eigen houtje besloten om niet meer mee te doen.

De commissie-Alders heeft nu advies uitgebracht aan het kabinet, dat uiteindelijk knopen moet doorhakken over de toekomst van Schiphol. De ministers Eurlings en Cramer hebben al laten weten groot belang te hechten aan de uitkomst van de onderhandelingen. Wethouder Michel Bezuijen van Schipholzaken, die namens de gemeente meedeed, praatte vorige week de gemeenteraad achter gesloten deuren bij over de voortgang van het proces.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie