‘Niet te veel somberheid’

8 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Vervolg van voorpagina

De burgemeester begon zijn nieuwjaarsspeech met een terugblik op vorig jaar. Vooral de verwoestende brand in de Koning-Willem I laan in Hoofddorp kreeg aandacht. Burgemeester Weterings noemde de mensen die hun huis en onvervangbare spullen hebben verloren. “Ik wens hén met name een goed 2009 in hun nieuwe woning en veel sterkte met het vervolg van een deels nieuw leven.”

Weterings greep ook terug op het thema van de nieuwjaarstoespraak van vorig jaar, de jeugd en de toekomst. Hij zei dat het steeds beter lukt om jongeren die overlast veroorzaken aan te spreken op hun gedrag. Ook roemde de burgemeester de samenwerking tussen politie, MeerWaarde en gemeente. Dat kwam onder meer tot uiting in verschillende activiteiten voor jongeren rond oud en nieuw. Volgens burgemeester Weterings hebben die activiteiten bijgedragen aan een rustiger verloop van de jaarwisseling.

De burgemeester vroeg ook een applaus voor de brandweermensen die in de nieuwjaarsnacht de grote brand in Nieuw-Vennep hebben bestreden. “We staan er niet altijd bij stil dat deze beroepsgroepen aan het werk zijn als velen van ons feestvieren”, aldus Weterings.

Gezien het thema van de toespraak stond de burgemeester ook uitvoerig stil bij het beeld waarmee de gemeente naar buiten wil treden. Daarover wordt al enkele jaren gedebatteerd. Uit onderzoek is gebleken dat Haarlemmermeer moeilijk te typeren is. Er is van alles wat. “We zijn uniek, dat is duidelijk”, aldus de burgemeester. “Maar daardoor ook moeilijk te karakteriseren.” Het uiteindelijke doel is om Haarlemmermeer op de kaart te zetten. Dat de gemeente dat vorig jaar bestuurlijk al heeft gedaan door de lobby voor de 380kV hoogspanningslijn met succes te voeren, benadrukte de burgemeester nog maar eens. Ook is Haarlemmermeer aangeschoven bij het grote-stedenbeleid.

Burgemeester Weterings zei verder dat Haarlemmermeer aan de vooravond staat van de laatste grote groeispurt met de plannen voor de bouw van 15.000 nieuwe huizen, waarvan 10.000 in de zogeheten Westflank. Rond 2030 wonen er naar schatting 175.000 in Haarlemmermeer, dat daarmee de tweede gemeente van Noord-Holland wordt. De toespraak van de burgemeester werd gevolgd door zeven vertegenwoordigers van grote evenementen die in 2009 op stapel staan. Ze kregen twee minuten om hun evenementen aan te prijzen, waarna er een onverbiddelijke gong volgde. Het ging van Mystery Land en het MeerJazz Festival tot de Haarlemmermeer Marathon en van Haarlemmermeer Culinair tot de Meerboerenvereniging. Aansluitend hield cabaretier Joop Vos de bezoekers van de nieuwjaarsreceptie een humoristische spiegel voor.

Hij raadde burgemeester Weterings bovendien aan een nieuwe bril te kopen, want de cabaretier vroeg zich af waarom die in zijn toespraak ook ‘jongens en meisjes’ had aangesproken. “Volgens mij is iedereen hier vanavond boven de vijftig”.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie