‘Helpen van zieken is een verrijking’

22 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Dat zegt Coby Caspers, één van de ruim zeventig vrijwilligers die is geworven met de campagne ‘Meehelpen helpt!’. De vrijwilligers ontlasten mantelzorgers die voortdurend bezig zijn met het verzorgen van een ziek familielid of gehandicapte vriend.

HOOFDDORP - “Je komt in aanraking met mensen met wie je normaal gesproken niet in aanraking komt, zoals in mijn geval met dementerenden. Dat geeft een voldaan gevoel. Het helpen van zieken en gehandicapten is een verrijking van je leven.”

“Ik was voorleesmoeder op de basisschool”, vertelt Coby Caspers over het waarom zij vrijwilligster is geworden. “Ik vond het normaal dat je zoiets doet. Maar dat werk hield op. Daarna zag ik op de Waddenweg borden waarop stond dat er vrijwilligers werden gevraagd voor de mantelzorg. Uiteindelijk heb ik me aangemeld.”

De vrijwilligster vindt dat ze dankbaar werk doet. Ze heeft eens per week met een ziekelijke vrouw en een licht dementerende man gewandeld. “Die man noemde mij de wandelzuster.” Beide contacten zijn inmiddels gestopt. Binnenkort begint Coby aan een nieuwe taak.

De gemeente zette de campagne ‘Meehelpen helpt!’ in 2007 op samen met het Steunpunt Mantelzorg. Het streven was dat er 75 nieuwe mensen zouden worden geworven. Dat zijn er uiteindelijk twee minder geworden, maar wethouder Tom Horn van Welzijn spreekt toch van een succes. In totaal zijn er nu ongeveer honderd vrijwilligers die worden ingezet in de mantelzorg.

De campagne is dan wel stopgezet, het werven van nieuwe vrijwilligers gaat gewoon door. Er zijn nog steeds nieuwe mensen nodig, vertelt Annemarie de Rooij van het steunpunt. Er is vooral behoefte aan vrijwilligers die bereid zijn iets te ondernemen met mensen met psychische problemen: (020) 545 42 73.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie