Schiphol kiest voor tentdoek tegen grondlawaai Polderbaan

29 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Toine van Goethem heeft dit ontwerp ingediend in de categorie universiteiten en privépersonen. Winnaar in de categorie ontwerpbureaus is ‘Dobber’ van Brandes en Meurs. In de categorie bedrijfsleven won ‘Elevation’ van Arup, Dura Vermeer en ONL de eerste prijs. Schiphol ontving in totaal 97 inzendingen uit zeventien landen, onder meer uit China, Japan, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en diverse Europese landen.

Ontwerper verdient 750.000 euro met ‘Ecobarrier’ SCHIPHOL - Toine van Goethem heeft volgens Amsterdam Airport Schiphol dé oplossing bedacht tegen het grondlawaai afkomstig van de Polderbaan. Zijn ‘Ecobarrier’ voldoet volgens Schiphol van alle inzendingen het best aan de gestelde eisen van duurzaamheid, innovatie en geluidsreductie.

De inzendingen zijn het resultaat van een internationale wedstrijd voor het ontwerp van een geluidwerende voorziening bij de Polderbaan. Met deze wedstrijd ‘Create a barrier of Silence’ riep Schiphol in april vorig jaar onderwijsinstellingen, particulieren, ontwerpbureaus en bedrijfsleven op een duurzame oplossing te bedenken voor het complexe probleem van grondgeluid van startende vliegtuigen vanaf de Polderbaan in Hoofddorp-Noord.

Het winnende ontwerp is beloond met een bedrag van 750.000 euro (250.000 als categoriewinnaar en 500.000 voor het winnende ontwerp). De beide categoriewinnaars hebben ieder 250.000 euro ontvangen. Juryvoorzitter en President-directeur van Schiphol Group Jos Nijhuis: “De Ecobarrier is aantrekkelijk door zijn eenvoud, zijn innovatieve en dynamische karakter. Bovendien bevat het ontwerp een aantal duurzame mogelijkheden, zoals algenkweek en bio-vergisting en past het goed in het polderlandschap.”

Voor de Ecobarrier dient nog wel een bestemmingsplanprocedure gevolgd te worden en ook de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) moet haar goedkeuring nog verlenen. Schiphol heeft begin september gepland voor de start van de noodzakelijke werkzaamheden.

‘Elevation’ van Arup, Dura Vermeer en ONL is een twee kilometer lange geluidwerende voorziening met een 20 meter hoge top als meest in het oog springend gegeven. Elevation zou (net als de Ecobarrier) een geluidreductie van tenminste 7 decibel kunnen realiseren. In deze geluidwerende voorziening is tevens een gebouw met ruimte voor een bedrijfs- en kantoorruimte van circa 30.000 m2 geïntegreerd.

Eerdere plannen als een laag grind en piramiden werden allemaal als onbruikbaar bestempeld.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie