Provincie: snel sanering IJtochtkade Zwanenburg

11 juni 2009 om 00:00 Nieuws

ZWANENBURG - De provincie Noord-Holland heeft besloten twee miljoen euro extra uit te trekken om het vervuilde terrein aan de IJtochtkade en omgeving in Zwanenburg snel te saneren. De grond ter plekke is vervuild met allerlei schadelijke stoffen.

De verontreiniging van het gebied werd tien jaar geleden ontdekt tijdens rioleringswerkzaamheden. Een eerdere proefsanering mislukte. Nu wordt de aanpak over een andere boeg gegooid. Besloten is dat de dertien woningen aan de IJtochtkade worden opgekocht en gesloopt.

Wat Gedeputeerde Staten betreft moet de sanering zo snel mogelijk worden uitgevoerd. “Hoe sneller, hoe beter voor de bewoners”, zegt milieugedeputeerde Bart Heller. “En we helpen onze economie ook een handje.” De IJtochtkade is een zogeheten saneringslocatie met risico’s voor de volksgezondheid van omwonenden. Spoedsanering is dus noodzakelijk. De kosten lopen in de miljoenen. Het merendeel hiervan zijn kosten voor het aankopen en slopen van woningen en schadevergoedingen voor gedupeerde bewoners. De provincie zegt het belangrijk te vinden dat bodemverontreiniging wordt aangepakt in combinatie met gebiedsontwikkeling, zeker als het gaat om gezondheidsrisico’s.

De kosten voor de sanering komen voor een groot deel voor rekening van de rijksoverheid. Door de operatie nu versneld uit te voeren, wordt ook de economische crisis aangepakt, vindt gedeputeerde Heller, omdat het terrein versneld beschikbaar komt. Door nu een belemmering weg te nemen, maak je in de toekomst investeringen mogelijk.

De bewoners van de woningen lopen gezondheidsrisico’s door de aangetoonde verontreiniging met chloorverbindingen. Op dit moment zijn tijdelijk maatregelen genomen om te voorkomen dat zich problemen voordoen. Zo zijn er afzuiginstallaties in kruipruimtes aangebracht. Nadat de woningen zijn gesloopt en de bodem is gesaneerd, komt de grond weer vrij voor woningbouw.

Provinciale Staten moeten later deze maand nog beslissen over de extra miljoenen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie