Fracties HAP en D66 willen per direct stoppen met diftar

18 juni 2009 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De fracties van HAP en D66 in de gemeenteraad willen dat de gemeente per direct stopt met de plannen voor diftar, een gedifferentieerd tarief voor ophalen voor huisvuil. De partijen dienen hierover vandaag tijdens de raadsvergadering een motie in.

De politiek discussieert al geruime tijd over de invoering van diftar. De meningen zijn sterk verdeeld. PvdA en GroenLinks zijn uitgesproken voorstanders met als voornaamste argument dat het systeem veel milieuwinst kan opleveren doordat inwoners hun afval beter scheiden. Vooral CDA, HAP en D66 zijn kritischer, omdat er volgens die partijen veel nadelen kleven aan de plannen. De VVD is er nog niet uit.

Wat HAP en D66 betreft, is er nu lang genoeg gediscussieerd over de plannen. Bovendien staan veel inwoners niet te springen bij de invoering van een nieuw afvalsysteem, zo is de afgelopen maanden gebleken. “Er is absoluut geen draagvlak onder de bevolking”, zegt fractievoorzitter Marjolein Steffens-van de Water van de HAP.

Het college van B en W heeft voorgesteld op sommige plekken in de gemeente een experiment te starten met het op een andere manier ophalen van afval en een definitieve beslissing over diftar uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Steffens: “Je kunt veel beter nu al beginnen met de doelen uit de plannen te realiseren.” Volgens haar heeft de burger er veel meer aan snel het aantal brengparkjes uit te breiden en meer oranje bollen te plaatsen voor plastic afval.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie