Woningen van piepschuim voor straatarm Mongolië

18 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Het is voor Ton van Scheppingen om uit z’n vel te springen. Hij staat in de startblokken om te kunnen beginnen met een bijzonder project: de bouw van 7.000 woningen -vrijstaand en gestapeld- in de sociale sector in Ulaan Baatar, de hoofdstad van het in Centraal Azië gelegen Mongolië. Initiator van het project is de Dutch Asian Construction Group (DAC) dat gevormd wordt door Van Scheppingen Bouw uit Badhoevedorp en de twee jonge ingenieurs Niels Tuyp en Eric Slotboom.

Badhoevedorper Ton van Scheppingen wil zijn droom verwezenlijken BADHOEVEDORP - Hij staat te springen om zijn droom te verwezenlijken. Om mensen in Mongolië aan fatsoenlijke huisvesting te helpen en ze een opleiding te geven. “Als er zich vandaag een financier meldt, gaan we morgen aan de slag.”

Na een aantal gesprekken en presentaties in onder andere Den Haag en Brussel tekende de verantwoordelijk staatssecretaris hoogstpersoonlijk het benodigde contract. Daarna mocht DAC in Ulaan Baatar een modelwoning bouwen.

Bij de presentatie ervan vielen de Mongoolse monden open van verbazing en gingen de handen langdurig op elkaar. In Nederland werden partners gezocht én gevonden voor zaken als dakbedekking, deuren, kozijnen en verwarming.

Het enige wat nog ontbreekt is geld, vertelt 62-jarige directeur van Van Scheppingen Bouw. “Vorig jaar zomer braken er na de verkiezingen onlusten uit. Het was de fatale kink in de kabel. Banken willen op dit moment nog niet investeren, terwijl de rust er is weergekeerd. We zijn afhankelijk geworden van privé-investeerders waar we driftig naar op zoek zijn”, aldus Van Scheppingen. De geplande bouw wordt een wel heel bijzonder project genoemd. De woningen worden niet volgens traditionele methoden neergezet, maar gebouwd met EPS, in de volksmond piepschuim genoemd. Met alle voordelen van dien, weet de man met bijna vijftig jaar bouwervaring in zijn rugzak.

“EPS bouwt gemakkelijk en snel en heeft een bijzonder hoge isolatiewaarde”, stelt Van Scheppingen. “Voor Mongolië, waar het ‘s nachts -35 en overdag +30 kan zijn, is dat heel belangrijk. Samen met partners uit het land zelf willen we er twee fabrieken bouwen. Een voor de productie van de piepschuimblokken voor de muren en een waar de stalen profielen worden gemaakt.”

“Daarnaast willen we de mensen een goede beroepsopleiding geven tot stukadoor, timmerman of elektrotechnicus want als je ziet hoe daar nu gebouwd wordt slaat de schrik je om het hart. Er zijn geen vakmensen. Stukadoren bijvoorbeeld doen ze met een plamuurmes.”

Met het project wil de gedreven Badhoevedorper zijn nek uitsteken voor de driekwart miljoen mensen die zonder water en stroom in krotten wonen met een emmer als toilet. Het is bijna eenderde van het aantal inwoners van het land dat 44 keer zo groot is als Nederland.

Compleet ingericht met badkamer en keuken kost een vrijstaand huis van EPS omgerekend 18.000 euro. Om mensen in staat te stellen een huis te kopen heeft de regering, die inmiddels participeert in het project, een garantiefonds opgericht. Voor Ton van Scheppingen kan de eerste aanvraag niet snel genoeg gedaan worden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie