‘Rijrichting op Kruisweg in dorpscentrum omdraaien’

27 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Als onderdeel van het VCP is de Kruisweg op dit moment alleen toegankelijk vanuit de richting Aalsmeer. Wethouder Herman Tuning van Verkeer en Vervoer gaf tijdens de wandeling met vooral winkeliers, enkele raadsleden en de pers toe dat dit onlogisch is. Het ligt daarom voor de hand om de rijrichting te veranderen, zodat je als vanouds vanaf de Hoofdweg de Kruisweg kunt inrijden. Als hier inderdaad voor wordt gekozen, kan het door de vereiste procedures tot eind oktober duren voordat de verkeersmaatregel wordt ingevoerd.

Winkeliers discussiëren met collegeleden over verkeerscirculatieplan HOOFDDORP - De kans is groot dat de rijrichting op de Kruisweg in het centrum van Hoofddorp tussen de Hoofdweg en Nieuweweg wordt omgedraaid. Dat bleek dinsdag tijdens een wandeling van het voltallige college van burgemeester en wethouders in het gebied van het verkeerscirculatieplan (VCP).

Het college besloot dinsdag met eigen ogen te gaan bekijken welke gevolgen het doorvoeren van stap 1 van het VCP voor de verkeerssituatie in het centrum heeft. De wandeling was bij voorbaat een dappere onderneming, want vooral wethouder Tuning heeft bij de middenstanders geen vrienden gemaakt door de verkeerssituatie drastisch om te gooien. Bakker Gerard van de Hoofdweg bleek tijdens de wandeling één van zijn felste tegenstanders.

De wethouder benadrukte keer op keer dat de gemeenteraad heeft besloten het VCP in te voeren om het Hoofddorpse centrum in elk geval tot 2015 goed bereikbaar te houden. Volgens hem zijn de effecten ook al merkbaar, omdat het verkeer op de Hoofdweg nu goed doorstroomt. Die boodschap overtuigde de winkelier niet. “Als je de A4 afsluit, heb je daar ook geen files meer.” Volgens de middenstanders zijn de verkeersmaatregelen voor de meeste winkeliers desastreus. Het winkelcentrum zou per week duizenden bezoekers minder trekken. Tuning wierp Bakker Gerard tegen dat de parkeergarages juist voller zijn, zo is uit onderzoek gebleken.

Het handjevol winkeliers dat de wandeling door het centrum meemaakte, waardeerde het initiatief van het college. “Je kunt eindelijk eens rechtstreeks je standpunt toelichten”, zo vond winkelier De Jong van de Kruisweg. “Alleen jammer dat er maar zo weinig winkeliers gebruik van hebben gemaakt, omdat we zo laat waren uitgenodigd.”

De winkeliers hebben al aangegeven dat ze het verkeersplan om meer punten willen aanpassen dan alleen de rijrichting op de Kruisweg. Volgens Marco van der Weijden van Centrum Hoofddorp is het de bedoeling dat er een binnenring wordt gemaakt. De winkeliers willen hun plan volgende maand met de wethouder bespreken en daarna naar buiten brengen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie