School van de 13 technieken KEN voor vechtsporten en meditatie

27 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Sinds enige jaren wordt er voor de jongste jeugd in Hoofddorp en in Badhoevedorp de chinese vechtsport Chung-I-Chuan gegeven. Chung-I-Chuan is een veelzijdig zelfverdedigingssysteem met diverse verdedigings- en aanvalstechnieken.

Diverse technieken beoefenen voor een betere gezondheid HAARLEMMERMEER - Jongeren, maar ook ouderen die meer willen weten over Chinese vechtsporten, meditatie en/of gezondheidstrainingen kunnen uitstekend terecht bij de Badhoevedorpse/Hoofddorpse School van de 13 technieken KEN.

Chung-I-Chuan omvat 37 houdingen, die niet alleen geschikt zijn om op de been te blijven, aldus Roy van den Bergh, de initiatiefnemer van de School van de 13 technieken KEN.

“Ze zijn een prima hulpmiddel om de motoriek en de coördinatie te oefenen. Tevens wordt het concentratievermogen gestimuleerd waardoor kinderen veel baat hebben bij het trainen van Chung-I-Chuan.”

Door een aantal jaren de lessen te volgen is het mogelijk om het geheel af te sluiten met een diploma, waarna men de lessen kan gaan volgen van de Shoulin georiënteerde Chen stijl, Tai Chi Chuan. Een andere mogelijkheid is om in Badhoevedorp het fysiek zwaardere Chinees Kickboxen, Sanda/San Shou te gaan volgen.

Tai Chi Chuan voor volwassenen wordt ook wel intelligent bewegen in slow-motion genoemd. Het is een vorm van lichaamsbeheersing die veel concentratie vraagt. Het is een serie van bewegingen en verschillende ademhalingstechnieken die klassikaal word aangeleerd en die iedere leerling zich stap voor stap eigen maakt.

Tijdens de oefeningen worden ademhaling en lichaamshouding met behulp van individuele aanwijzingen (rijks erk. leraar) en correcties verbeterd. Hierdoor verbeteren het concentratievermogen, de lichaamshouding evenals het zelfvertrouwen

“Vaak zie je dat geestelijke of lichamelijke klachten na verloop van tijd verdwijnen omdat mensen zich bewuster worden van zichzelf”, aldus Roy van den Bergh. “Innerlijke rust, flexibiltieit en doortastendheid zijn enige voorbeelden daarvan. Je komt ervan tot rust. Dat kalmeert het zenuwstelsel waardoor je lichaamsfuncties verbeteren. Je imuumsysteem wordt erdoor versterkt, waardoor je weerstand wordt verhoogd. Kortom, je voelt je energieker en levenslustiger en het zelfhelende vermogen van je lichaam wordt geactiveerd.”

Er worden ook lessen gegeven in Tai Chi Jian, waar nog meer van het concentratievermogen wordt gevraagd omdat de serie bewegingen wordt uitgevoerd met een Chinees recht zwaard. Beide disciplines worden vanuit het Yin en Yang principe benaderd.

Voor meer informatie: www.kenkungfu.nl of Badhoevedorpse/Hoofddorpse School van de 13 technieken KEN, (020) 659 69 14.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie