Cajunblues brengt sfeer uit de

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

BURGERVEEN - Langs de Westeinderplassen komen zaterdag 10 oktober klanken overgewaaid uit de Mississippi-delta in Amerika. In café Ruimzicht speelt dan Les Chats Cadiens, een groep die zydeco (aanstekelijke accordeonblues uit Louisiana) mengt met een stevige gitaar en ruige mondharmonica. ‘Cajunblues’, wordt die kruisbestuiving genoemd. De groep won inmiddels diverse prijzen met deze swingende mix.

Mississippi-delta naar café Ruimzicht

Les Chats Cadiens bestaat uit Nederlandse topmuzikanten, die speelden op het North Sea Jazzfestival en podia als Montreux Jazz. Ze zijn met z’n vieren, maar ze klinken alsof er minstens zes man op het podium staan. Dat komt onder meer doordat bandleider en accordeonist Henk de Kat ook de baspartijen voor zijn rekening neemt. Via inbouwmicrofoons haalt hij uit zijn instrument een geluid als van als een akoestische basgitaar. Tegelijk soleert hij op het klavier, en zingt erbij. Met die unieke speltechniek werd hij verleden jaar voor de tweede keer uitgeroepen tot ‘Beste zydeco-accordeonist van Europa’. Een dubbelrol is er ook voor Hans de Vries, de oud-voorman van Louisiana Radio. Hij bespeelt virtuoos de bluesharp (mondharmonica) en tegelijk het wasbord.

Gitarist Willem van Dullemen nam platen op met Eddie Campbell, Keith Dunn en Fenton Robinson en toerde in Amerika met harmonicaspeler Lynwood Slim. Hij heeft een lyrische manier van gitaar en slide spelen, die door kenners zeer wordt bewonderd. Drummer is Jeroen Elfferich, vaak omschreven als ‘een meester in het kleine’. Met een bewust beperkt gehouden drumkit legt hij via telkens kleine accentverschuivingen een swingende basis neer van ritmes uit New Orleans en omgeving.

Belangrijkste inspiratiebron voor de band is de in 1987 overleden Clifton Chenier, die ook wel de ‘BB King op accordeon’ werd genoemd. Les Chats Cadiens speelt in zijn geest dansbare cajunblues met uitgebreide improvisaties, afgewisseld met enkele Texmex-nummers.

Het concert in aan de Leimuiderdijk 377 zaterdagavond 10 oktober om 22 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie