Rekenkamer: geen probleem met verbonden partijen

22 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Er zijn geen grote problemen vastgesteld bij de zogeheten verbonden partijen van de gemeente. Dat stelt de gemeentelijke Rekenkamercommissie (RKC) in het rapport ‘Verbonden en Verankerd’, dat vorige week is gepresenteerd.

Verbonden partijen zijn organisaties die taken voor de gemeente uitvoeren. De commissie heeft er in totaal twaalf benoemd. Het gaat bijvoorbeeld om Cocensus, die namens de gemeente de belastingen int en de AM Groep, die mensen begeleidt naar werk. Andere voorbeelden zijn het recreatieschap Spaarnwoude, de Veiligheidsregio Kennemerland en gebiedsontwikkelaar SADC. Overigens vraagt de rekenkamer zich in haar onderzoek af of bijvoorbeeld de CROS, de stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer en stichting Halt daar ook niet bij horen, omdat de gemeente ook in die organisaties een belang heeft.

De Rekenkamercommissie deed onderzoek naar de verbonden partijen, omdat enkele raadsfracties hadden aangegeven dat ze er weinig zicht op hebben. De conclusie van het onderzoek is dat de instellingen gewoon doen wat ze moeten doen. Er zijn geen grote financiële en operationele risico’s. De betrokkenheid van de gemeenteraad moet wel beter, vindt de rekenkamer. Ook moet beter worden afgewogen of de gemeente een taak zelf uitvoert of dat door een verbonden partij of een gesubsidieerde instelling (zoals schouwburg De Meerse en welzijnsinstelling MeerWaarde) wordt gedaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie