‘Gevaren vuurwerk niet onderschatten’

17 december 2009 om 00:00 Nieuws

Daarom staat Regis de Borg van Bureau Halt deze ochtend in groep acht van een basisschool in Hoofddorp. Dé doelgroep om te praten over vuurwerk. “Ze hebben er de leeftijd voor om zelf vuurwerk af te gaan steken. Stoer doen is typisch iets voor deze leeftijd. Net zoals uitproberen tot hoever je kunt gaan. En dat zijn juist de ingrediënten voor een totaal verkeerd omgaan met vuurwerk. Met alle gevolgen van dien.”

Medewerkers Halt geven voorlichting aan leerlingen groep 8 HOOFDDORP - Vuurwerk kan prachtig zijn om naar te kijken. Maar aan datzelfde vuurwerk zit ook een heel andere - gevaarlijke - kant. Zeker bij onkundig en foutief gebruik. Lees de kranten er een dezer dagen maar op na. Weggeschoten vingers. Knallen die tot doofheid leiden. Onherstelbare oogbeschadigingen. Voorlichting moet het aantal slachtoffers zo klein mogelijk houden.

Zijn verhaal over legaal en illegaal vuurwerk, goed lezen van de gebruiksaanwijzingen, niets in je zak of jas steken, een aansteeklont gebruiken, afstand houden, wordt regelmatig onderbroken door verhalen van de kinderen over ‘stoer doen’ en ‘toen vloog die vuurpijl over zijn hoofd’. Eén van de leerlingen weet zelfs te vertellen ‘dat ze vuurwerk altijd zo lang mogelijk probeert vast te houden’.

Het levert haar niet alleen een waarschuwing op van Regis de Borg en een bezoekje van de juf. “Wij moeten straks eens ernstig met je praten”, fluistert ze de leerlinge in haar oor. “Want dit wil ik niet meer hebben. Da’s toch levensgevaarlijk.” Het laat tevens duidelijk zien hoe vaak vuurwerk tot ongelukken kan leiden.

De beelden van de meegebrachte dvd bevestigen dat. De film begint rustig over ‘je aan de regels houden’, en iedereen kijkt rustig toe. Tot het moment waarop een jongen in beeld verschijnt met aan één hand een stomp. Er is een duidelijke schrikreactie te horen. Regis de Borg hoeft er weinig aan toe te voegen. “Dit kan je dus gebeuren als je zelf stunt. Of wanneer iemand anders dat doet. Let dus niet alleen op je eigen vuurwerk, maar ook op dat van anderen.”

De schrik zit er even goed in en dat is ook precies de bedoeling. “Vuurwerk is mooi om naar te kijken. Maar doe dat dan goed en op afstand. Houd je aan de regels zodat je na de vakantie weer met al je vingers, ogen en oren naar school toe kan.” Regis de Borg pakt zijn spullen bij elkaar en gaat naar een andere school om daar kinderen voorlichting te geven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie