Twee criminele jeugdbendes actief in Haarlemmermeer

14 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Kort geleden werd bekend dat ons land in totaal 92 criminele jeugdgroepen telt. Dat blijkt uit een inventarisatie van alle politiekorpsen. Van die 92 groepen hebben er dus twee Haarlemmermeer als hun werkterrein gekozen. De burgemeester wilde niet ingaan op de vraag hoe die bendes worden bestreden.

HOOFDDORP - In Haarlemmermeer zijn twee criminele jeugdbendes actief. Dat zei burgemeester Theo Weterings vorige week in de gemeenteraad tijdens een debat over een gerichte aanpak van jongerenoverlast en verloedering in wijken.

De aanleiding voor het debat was het feit dat de gemeente de komende twee jaar twee miljoen euro extra te besteden heeft om jongerenoverlast en verloedering te bestrijden. Dat geld komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat een budget voor dit doel verdeelt onder de grote gemeenten in Nederland.

Het college van B en W wil het extra geld gebruiken voor maatregelen en projecten om de overlast en verloedering met 25 procent terug te dringen ten opzichte van 2002. Er komen meer jongerenwerkers en toezichthouders en probleemjongeren worden sneller doorgestuurd voor gerichte hulp. Er wordt ook extra geld uitgetrokken voor wijkveiligheidsplannen in Zwanenburg en Hoofddorp-Noord en Overbos.

VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers vroeg zich af of het college de nadruk niet teveel op preventie legt en te weinig op repressie. Welke maatregelen je als gemeente ook neemt, er blijft altijd een hardnekkige groep raddraaiers die alleen maar narigheid wil, aldus Kuipers. Hij bepleitte speciale lik-op-stuk maatregelen om deze groep aan te pakken, bijvoorbeeld door ze te verplichten zich regelmatig te melden op het politiebureau.

Burgemeester Weterings was het niet met de VVD-leider eens. Volgens hem is het voorstel juist een juiste mix van preventie en repressie. De burgemeester zei dat er binnenkort niet alleen cameratoezicht komt op de Zuidtangent-halte in de wijk Bornholm, maar ook in Overbos.

CDA-raadslid Steffe Bak vond ook dat de ‘zachte kant’ domineerde in de voorgestelde aanpak. Hij miste ook aandacht voor de rol van de ouders, die volgens de CDA’er veel meer moeten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid als hun kinderen zich misdragen. “Houd ze bij de les. Tref ze desnoods in hun portemonnee”, aldus Bak. De burgemeester liet weten dat ouders wel degelijk bij de aanpak zullen worden betrokken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie