Twijfels blijven over vrije vrachtroute naar ACT

14 januari 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Een meerderheid van de gemeenteraad blijft twijfels houden over het plan om langs de A4 een aparte baan voor vrachtwagens aan te leggen tussen Schiphol en het innovatieve bedrijvengebied ACT. Dat bleek vorige week tijdens een nadere discussie in de raad over de plannen. Bij de stemming volgende week moet blijken of er een meerderheid is die wethouder Arthur van Dijk van Economische Zaken steunt in dit dossier.

De politiek praat al jaren over het gebied Amsterdam Connecting Trade (ACT), waar duurzaamheid de leidraad wordt. De gemeenteraad stelde daar eerder randvoorwaarden voor vast, maar volgens de kritische fracties voldoet het jongste plan daar niet aan. Vooral coalitiepartijen PvdA en GroenLinks toonden zich vorige week onverminderd kritisch.

“Dit zou zoveel beter kunnen”, zo sprak het teleurgestelde PvdA-raadslid Anne de Rooij. Ook haar collega Peter Boerman van GroenLinks was bitter gestemd. “Dit gaat echt de verkeerde kant op.” Hun kritiek betrof de aparte verbinding voor vrachtauto’s, die 56 miljoen euro moet kosten. De Rooij stelde voor om de route alleen toegankelijk te maken voor milieuvriendelijke vrachtwagens.

Wethouder Van Dijk vond dat geen goed idee. Hij wees erop dat de particuliere partners in de plannen voor ACT wel eens kunnen afhaken als de gemeente weer met nieuwe milieuvoorwaarden komt. “Dan zullen ze op een gegeven moment zeggen: Haarlemmermeer is Rupsje Nooitgenoeg.” Van Dijk benadrukte dat de milieukaders van de gemeenteraad helemaal niet worden losgelaten, maar dat je beter nu kunt beginnen met uitvoering van de maatregelen. Dan kun je later alsnog strengere milieuregels gaan stellen, aldus de wethouder. Hij kreeg voor dat standpunt slechts steun van zijn eigen partij VVD en oppositiepartij CDA.

De tegenstanders betwijfelden of die strengere kaders er ooit komen als de vrachtwagenroute er eenmaal ligt. Wethouder Van Dijk voerde de druk op door te melden dat de ontwikkeling van ACT gevaar loopt als de gemeenteraad het voorstel afkeurt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie