Spannende film over de tocht der tochten in Het Oude Raadhuis

25 februari 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Het is inmiddels al weer ruim tien jaar geleden dat de laatste elfstedentocht in Nederland is gereden. Deze toch der tochten kent in 1963 een wel hele barre editie. In dat jaar vroor het zo’n twintig graden, stond er een ijskoude oostenwind en door de sneeuw waren de scheuren in het ijs nauwelijks zichtbaar.

In 2009 maakte regisseur Steven de Jong de film ‘De Hel van 63’ over deze tocht. De film volgt een aantal (fictieve) rijders die allemaal iets te bewijzen hebben. En in de film zal ook de winnaar van de daadwerkelijke tocht Reinier Paping te zien zijn, evenals Jan Uitham en Jeen van den Berg, die tweede en derde werden. ‘De Hel van ‘63’ is op zondag 7 maart om 20 uur te zien in Het Oude Raadhuis.

Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Jansen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt).

Alle vier hebben zo hun redenen om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Verder met o.a.: Chantal Janzen, Willeke van Ammelrooij, Cees Geel, Lottie Hellingman, Pierre Bokma en Peter Tuinman.

De regie is in handen van Steven de Jong. Hij maakte eerder de beide Kameleon films, ‘De scheepsjongens van Bontekoe’ en ‘Snuf de hond in oorlogstijd’.

‘De Hel van ‘63’ trok al na tien dagen meer dan 100.000 bezoekers en behaalde daarmee de status van Gouden Film.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie