Eerste digitale dossier jeugdgezondheidszorg

15 april 2010 om 00:00 Nieuws

Deze pilot loopt vooruit op invoering van het digitale dossier voor alle jongeren in de hele regio door de GGD Kennemerland in september. Met het digitale dossier jeugdgezondheidszorg, voorheen het elektronisch kinddossier, kunnen kinderen beter gevolgd worden en kunnen risico’s eerder gesignaleerd worden. De gegevens zijn sneller en beter beschikbaar voor onderzoek en analyse. Het dossier is ook gemakkelijker over te dragen en toegankelijker. De privacy is daarbij gegarandeerd. Het nieuwe digitale dossier is belangrijk voor het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Pilot op weg naar invoering voor alle jongeren HAARLEMMERMEER - Demissionair wethouder Tom Horn heeft maandag 12 april het startsein gegeven voor het eerste digitale dossier jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 19 jaar. Daarmee begint in Haarlemmermeer een proef voor 80 kinderen.

Alle ouders met kinderen van 0-19 jaar in Haarlemmermeer komen in aanraking met de jeugdgezondheidszorg van GGD Kennemerland. De arts of verpleegkundige maakt vanaf de geboorte aantekeningen over de gezondheid en ontwikkeling van het kind en slaat deze op in een persoonlijk dossier. Dit is nu nog een papieren dossier. Bij elk contact noteert de arts of verpleegkundige gegevens over de ontwikkeling van het kind en zaken die daarop van invloed zijn. Het dossier volgt het kind tot het 19e jaar.

In juni 2010 vervangt GGD Kennemerland in de hele regio voor kinderen van 0 tot 4 jaar het papieren dossier door een digitaal dossier. Het papieren dossier van kinderen van 4 tot 19 jaar wordt in september 2010 vervangen.

De pilot is vooral bedoeld om te kijken of de opbouw van het digitaal dossier voor de arts en verpleegkundige logisch en werkbaar is en of de techniek goed werkt. Van alle 80 kinderen worden na de pilot geen gegevens meer opgeschreven in een papieren dossier.

Net als voorheen is GGD Kennemerland verantwoordelijk voor het dossier en de privacy van het kind. Het digitaal dossier jeugdgezondheidszorg is goed beveiligd volgens landelijk en wettelijk vastgestelde regels. De dossiers zijn beveiligd tegen inzage door onbevoegden en alleen de zorgverlener die direct betrokken is bij de zorg voor het kind mag het dossier raadplegen.

In de gemeente Haarlemmermeer gaat het digitaal dossier voor kinderen ook een grote rol spelen in de informatie uitwisseling in de Centra voor Jeugd en Gezin (CJZ). De digitale dossiers in de jeugdgezondheidszorg zijn belangrijke instrumenten om het kind te kunnen volgen en gezondheidsrisico’s op tijd te signaleren. Zo kunnen kinderen snel de juiste hulp krijgen. Ook de effecten van de hulp kunnen worden bijgehouden via het digitale dossier. In het CJG werken verschillende disciplines samen om de zorg voor kinderen en ouders goed op elkaar af te stemmen.

De officiële start werd gegeven bij de GGD Kennemerland bij het Spaarnepoort.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie