heeft tekort van 4,4 miljoen euro

29 april 2010 om 00:00 Nieuws

De gemeenteraden van alle betrokken gemeenten zijn deze week op de hoogte gesteld van de nieuwe financiële tegenvaller. Eind vorig jaar hield de Veiligheidsregio al rekening met een tekort van bijna drie miljoen euro. Dat dit tekort nu nog 1,5 miljoen hoger uitvalt komt volgens burgemeester Weterings vooral door een boekhoudkundige fout van 1,2 miljoen binnen de organisatie.

HAARLEM - De Veiligheidsregio Kennemerland, waartoe ook Haarlemmermeer behoort, heeft over 2009 een tekort van 4,4 miljoen euro. Dat heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio, burgemeester Theo Weterings, woensdagochtend tijdens een persbijeenkomst in Haarlem bekendgemaakt. De organisatie denkt het tekort vooralsnog uit de eigen reserves te kunnen wegwerken.

De burgemeester zei verder dat de Veiligheidsregio vorig jaar veel extra geld heeft uitgegeven aan calamiteiten. Zo heeft de Poldercrash in februari de organisatie zeven ton gekost. De gemeente Haarlemmermeer stak zelf een miljoen in de hulpverlening na de vliegramp. Er loopt nog een discussie met de minister van Binnenlandse Zaken om een deel van dat geld van het Rijk terug te krijgen.

Volgens Weterings is er in Den Haag alle begrip voor de speciale positie van deze regio, maar duren de gesprekken intussen wel erg lang. De Veiligheidsregio heeft ook extra geld gestoken in de maatregelen na de uitbraak van de Mexicaanse griep.

Burgemeester Weterings zei zich zorgen te maken over de financiële toekomst van de Veiligheidsregio als er niet beter op de kosten wordt gelet. Er is direct een vacaturestop ingesteld. Volgens directeur Frans Schippers van de Veiligheidsregio zijn ontslagen op dit moment niet aan de orde. Burgemeester Weterings zei dat de aanrijtijden van de brandweer in sommige gebieden mogelijk in de knel komen als de budgetten voor de hulpdiensten minder worden. Dat is wellicht het geval als gemeenten onder druk van de bezuinigingen besluiten minder geld af te dragen aan de Veiligheidsregio.

De burgemeester zei de financiële tegenvaller ook erg zuur te vinden voor alle ruim 1.300 medewerkers, die zich de afgelopen twee jaar juist zo hebben ingezet om van de nieuwe Veiligheidsregio een succes te maken. Volgens Weterings is dat goed gelukt, omdat Kennemerland tot de top behoort van goed scorende regio’s.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie