Burgemeester en raadslid Beusenberg botsen frontaal

20 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Beusenberg en zijn collega-raadslid Peter van Groenigen van de HAP hebben vorige week dinsdag een gesprek gehad met de burgemeester. Voorafgaand aan dat gesprek heeft het SRH-raadslid aan de media laten weten dat het wat hem betreft glashelder was dat er een nieuwe fraudezaak aan het licht is gekomen. Inhoudelijk wilde Beusenberg daar toen nog niet op ingaan.

Weterings kwaad over loslippigheid gemeenteraadslid naar de media HOOFDDORP - Burgemeester Theo Weterings is kwaad op raadslid Rinus Beusenberg van Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH). Volgens de burgemeester heeft het raadslid vorige week het imago van de gemeente en gemeenteraad schade toegebracht door zijn eigen conclusies over een vermeende fraude bij grondtransacties naar buiten te brengen.

Burgemeester Weterings liet direct op dinsdag in een verklaring weten het ten zeerste te betreuren dat “raadslid R. Beusenberg” zijn eigen conclusies in de openbaarheid heeft gebracht. “Dat is not done in de verhouding tussen raadslid en burgemeester”, zo staat in de verklaring. “Dat geldt ook voor het feit dat de burgemeester vooraf niet op de hoogte was van het onderwerp. Was hij dat wel geweest dan had hij dit gesprek niet laten doorgaan, omdat hij het betreffende raadslid in een gesprek op 29 april al heeft duidelijk gemaakt, eerst de beantwoording van de door hem op 15 en 23 april over dit onderwerp gestelde vragen af te wachten.”

Raadslid Beusenberg heeft in de raadsvergadering van 15 april mondelinge vragen gesteld over mogelijke fraude bij de verkoop van een stuk grond op bedrijventerrein De Liede Noord bij Vijfhuizen. Later heeft hij die vragen nog eens schriftelijk ingediend. Burgemeester Weterings stelt in zijn verklaring dat het gesprek van vorige week over deze kwestie ging. Volgens hem had Beusenberg de antwoorden op de vragen moeten afwachten.

“Het getuigt dan ook van weinig fatsoen deze beantwoording niet af te wachten en de eigen conclusies, zonder onderbouwing, vooraf al publiekelijk te maken”, zo staat in de verklaring van de burgemeester. “Dit alles brengt schade toe aan het imago van de gemeente en daarmee ook aan dat van de gemeenteraad. De gemeenteraad is de plaats waar tijdens een openbaar debat, de schriftelijke vragen van raadsleden en de beantwoording door het college van B en W, aan de orde kunnen komen.”

Beusenberg zegt niet onder de indruk te zijn van de boosheid van de burgemeester. “De burgemeester is boos ja, maar dat ben ik ook. Is het nou zo erg wat ik heb gedaan?” Het raadslid houdt daarnaast vol dat er alle aanleiding was om bij de burgemeester aan de bel te trekken. Volgens hem was hem uit een geheim stuk over grondexploitaties gebleken dat informatie over De Liede niet klopt. De gemeente zou daardoor voor miljoenen zijn benadeeld. Volgens Beusenberg is het niet alleen op De Liede misgegaan, maar op tal van andere plekken in de polder.

Het raadslid wil daarom dat er snel een raadsonderzoek wordt gehouden, waarbij alle betrokkenen onder ede worden gehoord.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie