Kees van Lent: ‘Hier lijkt het alsof de tijd achteruit loopt’

22 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Zaterdag 17 juli rond 11 uur is het tijd. In de tuin van de H. Joannes de Doperkerk bevestigde Hendrik Hollander, zonnewijzerbouwer en deskundige bij uitstek, een zogenaamde zonnewijzer van Achaz op de daarvoor gereed staande sokkel. Een heel bijzondere manier om via het zonlicht te kijken hoe laat het precies is, want de schaduwwerper geeft een lijn aan die - in de zomer, rondom het middaguur - achteruit gaat. En niet, zoals bij de meer gebruikelijke zonnewijzers, steeds vooruit.

Unieke zonnewijzer voor Bijbelse kerktuin HOOFDDORP - “Alles in onze Bijbelse kerktuin vertelt een verhaal: de bloemen en planten, de beelden, het labyrint en zeker ook deze bijzondere zonnewijzer”, zegt pastor Kees van Lent.

“De zonnewijzer van Achaz”, legt Kees van Lent uit, “wordt beschreven in de Bijbel (Jesaja 38:7). Koning Hizkia, zoon van Achaz, is dodelijk ziek. De profeet Jesaja vertelt hem: Maak je testament op, de Heer zegt: je gaat sterven. Hizkia barst in tranen uit en bidt tot God: “Ik heb altijd willen doen wat goed is in Uw ogen. Laat me nog even langer leven.” Jesaja kan Hizkia geruststellen: “De Heer heeft je tranen gezien en je gebed verhoord. Over drie dagen zul je weer naar de tempel kunnen gaan.” Hizkia wil het zeker weten en vraagt om een goddelijk teken dat hij inderdaad zal genezen. En Jesaja antwoordt: “Dat teken zal er komen. De schaduw der graden op de zonnewijzer van Achaz - die is inmiddels vooruit gelopen - zal tien graden achteruit gaan .” Dat gebeurt en zo wordt de tijd dus teruggezet. Een beter bewijs voor een langer leven voor Hizkia was er niet.”

Dit mooie verhaal over een zeer bijzonder verschijnsel heeft geleid tot allerlei wetenschappelijke verklaringen.

Kees van Lent: “Om het kort te houden: er is heel veel over nagedacht en geschreven. En er kunnen toestellen gebouwd worden die dat speciale effect, waarvan in het verhaal over Hizkia sprake is, kunnen produceren. Research op dit gebeid bracht me bij Hendrik Hollander, die zich in zijn atelier in Amsterdam heeft gespecialiseerd in het maken van zonnewijzers. Hij is één van de weinigen die iets dergelijks kan maken. Sinds afgelopen zaterdag hebben we er dus één in onze tuin. En daar maken we ook nog plaats voor een ander model, dat we een “levende” zonnewijzer noemen: met getallen en de maanden van het jaar. Wie daarop wil zien hoe laat het is gaat op een speciale lijn staan bij de juiste maand. Zijn of haar schaduw laat dan zien hoe laat het is. Na de zomer kunnen we die zonnewijzer - ook gemaakt door Hendrik Hollander - hier verwachten.”

Ontwerper Hendrik Hollander beaamt graag dat de zonnewijzer van Achaz uniek is.

“Dit type voor de kerktuin is het eerste dat ik heb mogen maken. Voor zover bekend is het in Nederland ook het enige. Ja, ik ben op dit gebied een specialist, ik ontwerp en maak zonnewijzers sinds 2004. Hoe dat zo komt? Ik ben al langer actief betrokken bij de Volkssterrenwacht Amsterdam, astronomie was altijd al een grote hobby. Op een gegeven moment kreeg ik de kans beroepsmatig aan de slag te gaan met het maken van zonnewijzers. En van je hobby je vak maken, dat wil toch eigenlijk iedereen?”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie