Drie partijen vinden elkaar

22 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Het terrein naast De Bolle Olifant aan de Venneperweg oogt op dit moment nog opvallend leeg. Maar daar gaat snel iets aan veranderen. Want na twee geslaagde ‘gewone’ paalzitwedstrijden, start in het weekend van 31 juli en 1 augustus de derde ‘speciale’ paalzitwedstrijd voor maar liefst vijf deelnemers. Eén van hen is de 22-jarige Bart Breedveld met een lengte van twee meter en als werkgever Installatiebedrijf Kroon.

Architectuur, duurzaamheid en techniek bij paalzitwoning Bart Breedveld NIEUW-VENNEP - Duurzaamheid, een stukje techniek en ‘architectuur onder de mensen brengen’. Dat zijn de drie centrale thema’s bij de woning die Bart Breedveld de komende weken gaat bewonen bij het terrein van De Bolle Olifant. Zijn doelstelling wordt: via de paalzitwedstrijd zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel, in dit geval het project De Boshoeve.

Het speciale zit hem in drie elementen. Er worden dit keer geen vier, maar vijf palen neergezet voor evenzoveel deelnemers. Het wordt een wedstrijdje ‘architectonisch paalzitten’. En na drie weken paalzitten in een ‘woning’ van 90 bij 90 bij 210, moeten de deelnemers die dan nog in de wedstrijd zitten, verder op een plankje.

Die nieuwe elementen hebben alles te maken met de inbreng via het Podium voor Architectuur, laat Justa van Bergen weten. Zij was vorig jaar dagelijks toeschouwer van het spektakel aan de Venneperweg en zag in de wedstrijd een uitgelezen kans om architectuur onder een breed publiek bekend te maken.

“Wanneer praat je eigenlijk met een architect? En wanneer krijg je als architect de kans om voor een publiek te werken dat op een terras naar een paalzitwedstrijd komt kijken? Het Podium wil graag die twee werelden met elkaar verbinden.” Freddy Scheffer, de grote initiator achter de paalzitwedstrijden, zag het meteen zitten om de paalzitwoningen een ‘architectonisch verantwoord’ tintje te geven.

Voor dat laatste werd contact gezocht met architecten die lid zijn van de programmaraad van het Podium. Ook zij vonden het een uitstekend idee om, samen met de deelnemers, het thema architectuur toe te voegen aan de paalzitwoning.

Joos Valk doet dat voor de woning van Bart Breedveld. De architect specialiseert zich steeds meer op het gebied van duurzaamheid en zag in de paalzitwedstrijd een uitgelezen kans om daar een proeve van te geven. De woning van Bart krijgt daardoor bijvoorbeeld een zonnepaneel aan de zijkant en zelfs een wateropvangsysteem. Het dak wordt ‘groen’ ingericht met daar bovenop een kroontje. Volgens de architect ‘een knipoog naar de baas van Bart’.

De samenwerking tussen de twee omschrijven beiden als ‘uitstekend en elkaar goed aanvullend’. Bart heeft duidelijk een gevoel voor techniek, Joost past dat subtiel toe bij de paalwoning.

Ook voor het goede doel hebben beiden elkaar gevonden. Bart gaat namelijk zitten voor het project De Boshoeve (een kinderdagverblijf annex natuurwerkplaats, zie www.vitalplaces.eu) dat in de Bosstraat in Nieuw-Venep gerealiseerd wordt en waarvoor Joost Valk het ontwerp heeft getekend. Bij dit project staat - opnieuw - architectuur, duurzaamheid en techniek centraal. Zo is er bijzonder veel aandacht voor het materiaalgebruik, de energieopwekking (onder andere grote ramen en zonnecollectoren) en de groene omgeving met eigen moestuin en rondscharrelende kippen.

Voor meer informatie, zie tevens www.podiumarchitectuur.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie