Nederlandse kunstenaars en ontwerpers exposeren op Schiphol

1 september 2010 om 00:00 Nieuws

SCHIPHOL - Amsterdam Airport Schiphol geeft Nederlandse kunstenaars en ontwerpers de gelegenheid om hun werk kosteloos in een viertal verplaatsbare vitrines, Travelling Art genaamd, te exposeren. Elke drie maanden wisselt de inhoud van deze 'reizende' tentoonstelling.

De vitrines bevinden zich achter de paspoortcontrole op de B/C-Corridor op Schiphol. Zij zijn ontworpen door Fiction Factory. Travelling Art is vooral bedoeld om de Nederlandse, maar vooral ook de internationale passagier kennis te laten maken met Nederlandse kunst en ontwerpers.

In de eerste serie kunstwerken en ontwerpen worden een stoel naar ontwerp van Rietveld en nu geproduceerd door Gispen, tassen van de jonge Nederlandse ontwerpster Gonnie Janssen en de Dog Suit van G-Star tentoongesteld. Ook ontwierp senz° een sterke, stijlvolle paraplu.

senz° is opgericht door drie Nederlandse industrieel ontwerpers die genoeg hadden van de traditionele paraplu's die zo gemakkelijk stuk gaan, binnenstebuiten klappen en een gevaar voor de ogen opleveren. Het ging erom de ultieme paraplu te ontwerpen die voorgoed een einde maakt aan al die onhebbelijkheden waar de mensheid al sinds de uitvinding van de paraplu, zo'n 3400 jaar geleden, zo'n last van heeft.

De Dog Suit is de ideale outfit voor wie gevaarlijke vechthonden traint. Deze kleding van oersterk ruw denim biedt bescherming voor het hele lichaam. Functionele elementen zijn samengevoegd tot een futuristisch pak. G-Star is ontstaan in 1989.

Janssen Bags ontwierp de Harmonica Bag. Het doel was een tas te ontwerpen die altijd het juiste formaat heeft - een elegante handtas die ook als praktische boodschappentas kan worden gebruikt. Het resultaat was een collectie tassen onder de noemer 'Flexible Volume'. Janssen Bags is opgericht door ontwerpster Gonnie Janssen die 3D Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht studeerde.

Gerrit Rietveld ontwierp de Mondial-stoel speciaal voor de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. De Mondial was Rietvelds 'stoel voor de wereld'. Het is een innovatief, minimalistisch ontwerp van een van de meest vooraanstaande meubelontwerpers van de twintigste eeuw. In 2006 kwam Gispen met een nieuwe editie van Rietvelds aluminium stoel.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie