Leo Weijers lopende popencyclopedie

2 september 2010 om 00:00 Nieuws

Zijn huiskamer verraadt nauwelijks dat hier een kenner woont van de popmuziek uit de jaren ‘40, ‘50 en ‘60. Geen posters aan de wand. Geen kasten vol met muziekboeken of platenhoezen. Alleen in de keuken staat een oude jukebox. Maar daarin is dan weer een moderne cd-speler weggewerkt. Een bezoek aan de zolderkamer maakt echter al snel duidelijk dat hier wel eens iemand zou kunnen wonen die ‘iets’ heeft met een bepaalde periode uit de 20e eeuw en dan vooral de muziek. Er staan poppen van de in de jaren ‘60 populaire tv-jeugdserie the Thunderbirds, er staan twee pick-up’s en een mengpaneel en er staan kasten vol singletjes en hier en daar een lp.

Hoofddorper legt verzamelde kennis vast in meerdere popboeken HOOFDDORP - Binnen zijn familie- en vriendenkring wordt hij al ‘een lopende popencyclopedie’ genoemd. Zelf zegt hij ‘dat hij er wel veel over weet’. Leo Weijers, inwoner van Hoofddorp, geeft binnenkort zijn tweede boek uit over ‘popmuziek en hun achtergronden’. Een derde is onderweg. “Vooral omdat ik het leuk vind.”

Maar vraag Leo Weijers iets over popmuziek uit de jaren ‘40, ‘50 en ‘60 en dan wordt meteen duidelijk waarom hij die bijnaam ‘lopende popencyclopedie’ heeft. Want noem een artiest of een band die in die jaren een hit had in Nederland en daarmee in de hitparade kwam, en hij weet er wel een verhaal bij te vertellen. Dan blijft het niet bij één zinnetje, maar er volgt een heel verhaal over de desbetreffende artiest of band. Het zit allemaal in zijn hoofd.

Sinds een aantal maanden staat een deel daarvan nu ook duidelijk gerangschikt op papier. Dankzij zijn omgeving die hem enkele jaren geleden al aanmoedigde al die kennis eens op te schrijven en met anderen te delen. Toen hij op dat verzoek inging, kon hij nog niet bevroeden wat daar de gevolgen van zouden zijn.

Nu, drie jaar later, weet hij dat wel: een prachtig dik manuscript waarvan een uitgever meteen enthousiast zei ‘dat moet je uitgeven. Alleen - doe dat niet in één boek, maar in meerdere.’

Die hint nam Leo Weijers duidelijk ter harte. Met als resultaat dat deel 1 al bij Boekhandel Stevens in Hoofddorp ligt (over de jaren ‘40 en ‘50) en dat deel 2 (over de artiesten en groepen die in de eerste helft van de jaren ‘60 doorbraken) in de maak is. Zelf verwacht hij dat dit deel, met aparte hoofdstukken over o.a. de “grootmachten” The Beatles, The Beach Boys, The Kinks, The Animals, The Rolling Stones, Cliff Richard & The Shadows en natuurlijk Elvis “The King” Presley, in oktober uitgebracht wordt. Een derde deel wordt zeker niet uitgesloten.

Voor alle boeken hanteert hij hetzelfde uitgangspunt: de artiesten en bands hebben met hun nummer in de Nederlandse hitlijsten gestaan (vanaf 1965 ging de Veronica Top 40 pas van start) en dan ook nog eens bij de bovenste tien. Bij de artiesten en bands gaat het om feiten, achtergrondverhalen en anekdotes. Die informatie heeft hij verzameld via Wikipedia, hitlijsten, boeken, binnen- en buitenlandse popencyclopedia, aantekeningen en de platenhoezen zelf waarvan hij er tussen de 4 en 5.000 heeft verzameld. Singletjes wel te verstaan en dan het liefst in de originele versie. Regelmatig komen er nieuwe bij, want Leo Weijers verzamelt nog steeds.

Waar die ‘tic’ vandaan komt? Hij weet het niet echt. Nostalgie? “Al op zeer jonge leeftijd luisterde ik dag en nacht naar Veronica. Heerlijk die muziek. Maar op de een of andere manier vond ik het verhaal er omheen nog belangrijker. Waarom gaat iemand zingen of een instrument bespelen? Waar haalt iemand zijn inspiratie vandaan? Wat wil hij er mee zeggen? Wat is er van die persoon geworden? Hoe ontstaat een groep en een hit?”

De zoektocht naar antwoorden leverde veel, heel veel informatie op die hij opschreef en in zijn hoofd opsloeg. Uiteindelijk genoeg dus voor het al eerder genoemde dikke manuscript en deel 1 over de jaren ‘40 en ‘50. Met deel 2 in aantocht, terwijl uitgever Boekscout.nl al aangegeven heeft dat men deel 3 (over de artiesten en groepen die in de tweede helft van de jaren ‘60 in Nederland doorbraken) te zijner tijd wil uitgeven. Deel 1 (en binnenkort deel 2) is te vinden op de website van de uitgever (zie boekwinkel en klik door op ‘Leo Weijers’). Maar ook bij Boekhandel Stevens aan de Nieuweweg.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie