Verhaal De Heimanshof klinkt wethouders goed in de oren

16 september 2010 om 00:00 Nieuws

Deze donderdag komt de gemeenteraad op bezoek en ook zij krijgen de plannen te horen over groenonderhoud, de inzet van vrijwilligers, de suggestie voor een tweede heemtuin en een stadsboerderij met een hoog knuffelgehalte. Al deze plannen staan in een groot wensenlijstje dat de beheerder vorige week al aan de collegeleden voorlegde tijdens een bijeenkomst in De Kijkdoos, op het terrein aan de Wieger Bruinlaan in Hoofddorp. Het bezoek moest de bestuurders er onder meer van overtuigen dat de tuin een voorbeeldfunctie kan vervullen voor heel Haarlemmermeer. Met name dat laatste is een grote wens van Franke van der Laan die met allerlei activiteiten wil bereiken (en ook wil bewijzen) dat de heemtuin ‘wel eens het episch centrum kan worden voor een groeiend milieubesef binnen een vergroenend Haarlemmermeer’ en ‘dat het niet gewoon is om het hele jaar door aardbeien te eten’.

Collegeleden willen graag verder praten over plannen HOOFDDORP - Burgemeester Weterings en de wethouders Steffe Bak en John Nederstigt zijn bijzonder ingenomen met de plannen die de beheerder van De Heimanshof Franke van der Laan heeft op het gebied van natuur, milieu en groenbeheer. Volgens beide wethouders ‘geven de plannen voldoende aanleiding nog eens met elkaar van gedachten te wisselen’.

“Maar dat moet dan wel samen met het gemeentebestuur (lees: de politiek) en de ambtelijke organisatie. Ook daar moet het besef doordringen dat er voldoende mogelijkheden zijn om de milieuproblematiek serieus aan te pakken. Dat vraagt uiteraard een structurele aanpak en stoppen met een financiering op ad hoc basis. Maar het vraagt tevens een duidelijk beheersplan voor het openbaar groen”, aldus de beheerder die ook graag één vaste gesprekspartner voor groenontwikkeling en groenbeheer heeft. “Nu heb je steeds met andere mensen te maken en dat geeft gewoon te veel ruis.”

Voor al dat groen liggen overigens voldoende plannen klaar, een aantal is al in uitvoering. Deels door een steeds groter wordende groep vrijwilligers, deels doordat bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en ‘ergens’ in het groen aan het werk gaan, deels via een eigen Jeugdnatuurclub. Daarnaast zijn er instellingen als Roads, AM-groep, Reclassering en GGZ-Ingeest die ‘werken in het groen’ als middel inzetten bij een reïntegratieproces. “We bereiken met deze aanpak al een brede doelgroep. Dan is er nog de wekelijkse column Flora en Fauna en we hebben de educatieve wandelpaden. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om bewoners te betrekken bij groen denken en groen werken.”

Dat laatste is het Ministerie van LNV niet ontgaan, want dat heeft De Heimanshof vanwege de burgerbetrokkenheid aangemerkt als Nationaal Voorbeeldproject. Daar zit meteen een beloning aan vast: 50.000 euro. De provincie doet daar nog eens 50.000 euro bij (dit jaar en dat jaar daarna).

“Nu de gemeente nog overtuigen dat het groenbeheer anders en beter kan, met de hulp van bewoners overigens. Dan het aantal scholen uitbreiden dat met een schooltuintje aan de slag gaat (nu ‘maar’ 15 van de 70) en starten met een stadsboerderij met een hoog knuffelgehalte en verkoop van biologische streekproducten. Plannen genoeg dus.” Donderdag mag de beheerder de gemeenteraad zien te overtuigen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie