DIOS doet zichzelf tekort

14 oktober 2010 om 00:00 Sport

Zondagvoetbal

NIEUW-VENNEP - Amstelland United staat tweede, DIOS tweede van onderen. DIOS startte goed, kwam op 2-0 maar ging rusten met 2-2. Vijftien seconden na rust namen de gasten de leiding maar DIOS kwam terug tot 3-3 en had de 4-3 voor het intikken. Ruim in blessuretijd scoorde niet DIOS maar Amstelland United de winnende treffer: 3-4.

“Na die 2-0 gingen vooral mijn centrale verdedigers veel te veel naar achteren lopen”, analyseerde Wim de Haart meteen na de wedstrijd. “Daar heb ik in de rust de aandacht op gevestigd. Maar je hebt gezien wat er meteen na rust gebeurde: er werd totaal niet opgelet. Zo jammer, zo onnodig ook dat je op 2-3 komt. Vervolgens komen we keurig terug op 3-3 en vlak voordat de scheidsrechter de wedstrijd tijdelijk stillegde hadden we de 4-3 moeten maken. Marouane Laaribi had alle tijd maar hij liet de bal te ver van zijn voet springen. Bij de 3-4 missen we het gogme om een overtreding te maken waardoor de tegenstander niet kan doorbreken. Zo staan we weer met lege handen.” Opmerkelijk genoeg begon ook de eerste helft met een waarschuwing van het aanvallend uitstekend opererende Amstelland United. Fred Degenaars en doelman Gert Jan de Boer kwamen met de schrik vrij. Drie minuten later legde Tim Gabel de bal uitstekend achter de laatste man van de gasten. Jordy Hillenaar benutte zijn snelheid, zag dat de keeper zijn doel uit kwam en boogde de 1-0 binnen. In de achtste minuut liet Amstelland zien waartoe het combinerend in staat was, mogelijk dat de DIOS-verdediging daarin het signaal zag om toch meer achteruit te gaan lopen waardoor het speelveld erg groot werd. De vlaggende reservespeler van de gasten bakte er in het eerste kwartier weinig van, Marouane Laaribi profiteerde in de negende minuut bijna en in de dertiende minuut op aangeven van Younas Ait El Haj helemaal: 2-0. In de twintigste minuut werd Gert Jan de Boer weer op de proef gesteld en in de 28e minuut moest de DIOS-doelman het antwoord schuldig blijven op een schot van twintig meter. DIOS liep steeds verder achteruit en incasseerde het loon van de angst. In de 36e minuut werd het 2-2. Na balverlies van DIOS op het middenveld schakelde Amstelland razendsnel om en van de 2-0 voorsprong was niets meer over. “Voetballen”, riep Wim de Haart zijn spelers toe, “probeer elkaar te vinden. Je vermoordt jezelf zo.” De rust brak aan met 2-2 maar na vijftien seconden in de tweede helft stond het tot afgrijzen van Wim de Haart al 2-3. DIOS leek rijp voor de sloop maar krabbelde knap weer op, daarbij geholpen door een denkfout van de doelman van Amstelland. Die raapte een terugspeelbal op. De vrije trap eindigde in een corner en die corner werd door Bas Bergkamp met een boog tot doelpunt gepromoveerd. Jordy Hillenaar was na een knappe individuele actie dicht bij de 4-3 en na het wegsturen van een van de aanvallers van de gasten na een tweede gele kaart wegens roekeloos spel leek DIOS toch te kunnen gaan stunten. Een dikke kans voor Marouane Laaribi tien minuten voor tijd bleef onbenut, de gasten liepen te mekkeren en de scheidsrechter gelastte een afkoelpauze in. DIOS werd na de hervatting niet meer gevaarlijk en de individuele kwaliteiten van Amstelland gaven in de 94e minuut de doorslag. Een illusie armer en weer nul punten rijker stapte de thuisploeg na een kleine honderd minuten van het veld.