Verkrampt spelend VVC verliest van tiental AMVJ

21 oktober 2010 om 00:00 Sport

NIEUW-VENNEP - "Misschien ben ík wel te kritisch", opperde Hajo Hendriks halverwege zijn nabeschouwing. De achterliggende reden van deze zelfreflectie door de trainer van VVC was de constatering dat VVC na rust eigenlijk niet één uitgespeelde kans had weten te creëren tegen het reeds in de achttiende minuut tot een tiental gereduceerde AMVJ. "De bal werd in een veel te traag tempo rond gespeeld. Er werden geen goede keuzes gemaakt. Op de training zie ik wel voetbal van echt hoog niveau. In de fase meteen na de rode kaart speelden we wel goed. Toen creëerden we wel een aantal kansen."

De wedstrijd tussen de nummers zes (VVC) en vijf (AMVJ) van de ranglijst was een belangrijke. De eventuele winnaar zou aansluiting houden bij de top van de ranglijst, de eventuele verliezer zou voorlopig worden veroordeeld tot de middenmoot. In zijn vierde seizoen bij VVC is Hajo Hendriks volstrekt duidelijk over de doelstelling, die luidt promoveren naar de tweede klasse. De breedte van de selectie staat wat dat betreft garant voor voldoende kwaliteit, op de goed bezochte trainingen komt het er wekelijks uit, alleen op wedstrijddagen etaleerde VVC nog niet de vorm die Hendriks graag zou zien. Op een zanderig hoofdveld waar de harde wind dwars overheen joeg, was het niet eenvoudig voetballen. Een eerste mogelijkheid was voor AMVJ, het schot miste alle precisie. In de twaalfde minuut werd het alsnog 0-1 na zwak verdedigend ingrijpen door de thuisploeg. Doelman Rutger Kleinhout was kansloos op het schot van de op tien meter van zijn goal geheel vrijstaande spits van AMVJ: 0-1. In de zeventiende minuut speelde Sander Lankester de bal uitstekend op Bart Klootwijk die de bal met links meteen had kunnen inschieten vanaf de rand van het strafschopgebied. Klootwijk koos ervoor naar zijn sterkere rechterbeen te kappen maar hij ontnam zichzelf daarmee de kans omdat zijn verdediger nu kon ingrijpen. Een minuut later liet de spits van AMVJ zich gaan door een naar achteren trappende beweging te maken toen hij in de dekking werd aangespeeld. De scheidsrechter kon er niet omheen en hij stuurde de boosdoener met rood van het veld. Vanaf dat moment verdedigde AMVJ de 0-1 en moest VVC maar zien dat het een opening zou vinden. De beste opening werd in de 25e minuut gecreëerd. Via Yorbin den Ouden en Matthijs Kinkel werd Bart Klootwijk vrij voor de keeper gezet. De hoek leek voor het uitzoeken maar de bal werd door de uitgekomen doelman ternauwernood gekeerd. Na een halfuur spelen wisselde Hajo Hendriks Matthijs Kinkel voor de van vakantie teruggekeerde Edwin van Heek. In de 36e minuut had Barend Jan van Groenigen pech dat een van richting veranderde voorzet van Van Heek net niet goed voor zijn voeten viel. De rust brak zo aan met 0-1 en VVC zou in de tweede helft een probaat middel moeten vinden om de verdediging van AMVJ uit elkaar te spelen. Dat middel was de bal goed en zo snel mogelijk rond laten gaan en op de juiste momenten de diepte zoeken. Niels Thorner kwam na een uur spelen in het veld voor Bart Klootwijk en Ruud Nederstigt verving in de 75e minuut Sander Lankester. Maar veel verder dan twee schoten uit de tweede lijn kwam de thuisploeg niet. Zo slaagde AMVJ er betrekkelijk eenvoudig in om met tien man de vroeg verkregen voorsprong vast te houden. Hajo Hendriks baalde als een stekker maar had zelf zoveel last van een rugblessure dat hij zich realiseerde dat er belangrijkere zaken zijn dan een teleurstellende voetbalmiddag. Bovendien duurt de competitie nog lang genoeg om het effect van de 0-1 nederlaag tegen AMVJ weg te kunnen werken.

Bij de foto's: dé kans van de wedstrijd was voor Bart Klootwijk, Edwin van Heek werd af en toe flink aangepakt, verdediger Sander Kempers kon ook het tij niet keren (foto's Ron van der Steeg)