Personeelsleden Amstelring demonstreren in de raadzaal

28 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

De protestactie was mede op initiatief van de politieke partij SP. Oud-raadslid Peter Hagen maakte als inspreker duidelijk dat de gemeente wat de SP betreft een totaal verkeerde beslissing heeft genomen. “Degene die rommel maakt, moet het ook opruimen”, zei Hagen. “Het had anders gemoeten.”

Actiegroep opgericht om niet bij nieuwe zorgaanbieder te tekenen HOOFDDORP - Personeelsleden van thuiszorgorganisatie Amstelring hebben vorige week tijdens de raadsvergadering in Hoofddorp actie gevoerd tegen de beslissing van de gemeente om de hulp bij het huishouden vanaf volgend jaar aan drie andere aanbieders te gunnen. Ze hadden spandoeken bij zich met teksten als ‘Europees aanbesteden is nekslag voor thuiszorg en werk’.

Ook voorzitter Liesbeth Hazelager van de Ondernemingsraad van Amstelring hekelde de gang van zaken. Volgens haar heeft de gemeente in deze kwestie de verkeerde keuze gemaakt. “Bij het spelen van het braafste jongetje van de klas betrekt de gemeente inmiddels wel een grote groep van haar eigen ingezetenen. Een groep van zo’n tweeduizend clienten en een groep van zo’n vierhonderd medewerkers.”

Over het collectieve ontslag van vierhonderd Amstelring-medewerkers ontstond enige commotie, omdat één van de nieuwe aanbieders hen allemaal een nieuw dienstverband zou hebben aangeboden. Volgens een deel van de bedreigde thuiszorgwerkers is dat contract echter veel minder aantrekkelijk dan hun huidige rechtspositie. Er is daarom een actiegroep opgericht om niet te tekenen voor de nieuwe baan.

De fractie van de HAP had al eerder schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. Het college heeft daar inmiddels op geantwoord, maar HAP-fractievoorzitter Marjolein Steffens liet weten daar nog niet helemaal tevreden mee te zijn.

Wethouder Steffe Bak zei het graag nog een keer in een aparte sessie aan de raad te willen uitleggen. Een grote raadsmeerderheid was daar voor. De wethouder zei ook begrip te hebben voor het feit dat de wisseling van zorgaanbieders tot onrust heeft geleid. Hij noemde het tendentieus dat de gemeente daarvoor als schuldige wordt aangewezen.

Volgens Bak heeft de gemeente bij de aanbesteding de kwaliteit voor 70 procent meegewogen en de prijs voor slechts 30 procent. Hij zei ook dat er over Amstelring klachten zijn binnengekomen. Volgens de wethouder was de gemeente verrast dat de organisatie in haar offerte hier geen rekening mee heeft gehouden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie