SCW legt basis voor winst in eerste helft

2 december 2010 om 00:00 Sport

RIJSENHOUT - "Daar komt dan toch weer onze wisselvalligheid tevoorschijn", verklaarde Lex van der Horst het grote verschil tussen de eerste helft en na rust. "De eerste helft was heel goed, ondanks het feit dat er heel veel spelers ontbraken vandaag. In de kleedkamer heb ik er nog voor gewaarschuwd. We moesten na rust net zo fel en net zo geconcentreerd blijven spelen. Dat deden we dus niet en De Dijk deed een stapje extra. En als het dan in plaats van 4-0 opeens 3-1 wordt, dan wordt het alleen nog maar lastiger."

Het dreigde in de laatste minuten nog even spannend te worden toen doelman Jeroen Pathuis zijn doel uit was gekomen om de bal op de rand van zijn strafschopgebied een roei te geven. Net voordat hij de bal zou raken, kwam laatste man Wim Ammerlaan ertussen. De bal zou met een boog over de doelman richting het lege doel gaan, dus in een reflex bokste Pathuis de bal weg. Dat leverde een rode kaart op en een vrije trap voor De Dijk op de rand van het strafschopgebied. Man of the match Rutger van Nes keek in keepertenue de bal naast, zodat de 3-1 voorsprong in takt bleef.

SCW verscheen aan de aftrap zonder de geblesseerden Jim Biesheuvel, Richard de Waal, Robin Helder, Michiel van den Heuvel en Thimo den Edel (ziek). Vrijdagavond ontving Lex van der Horst maar liefst drie afmeldingen, tijdens de warming-up ging Robbert Jan Starink nog door zijn enkel. Toch begon het gehandicapte SCW mét Starink en onder aanvoering van Rutger van Nes goed aan de wedstrijd. In de vijfde minuut kopte Maaikel van Daatselaar de bal uit een corner naast. De tweede kans leverde in de zevende minuut de openingsgoal op.

Rik Groen veroverde halverwege de helft van De Dijk de tweede bal. Zijn schot werd gekraakt en in tweede instantie bereikte Groen Barry van den Heuvel die de score opende: 1-0. Een minuut later legde Robbert Jan Starink de bal net achter de laatste lijn van De Dijk. Marc van Straalen kwam op snelheid door en hij versloeg met een lob de keeper: 2-0. Ben Sharon had in de dertiende minuut pech dat zijn inzet tegen de binnenkant van de paal belandde.

Het liep lekker bij SCW en Lex van der Horst moest zelfs op de rem trappen bij Wim Ammerlaan die te vaak meteen de diepte zocht. "Stop met die lange bal, blijf via het middenveld voetballen." Barry van den Heuvel vertrok in de 21e minuut vanaf het middenveld, speelde een tegenstander tussen de benen door en miste met een geplaatst schot net de kruising. In de 28e minuut omzeilde SCW de buitenspelval, Marc van Straalen mocht het laatste tikje geven: 3-0. SCW creëerde nog meer mogelijkheden en pas in de 43e minuut moest Jeroen Pathuis handelend optreden. "SCW, het gaat te makkelijk zo hè", riep Lex van der Horst zijn team tot de orde.

In de 50e minuut werd een buitenspeldoelpunt van Jeff de Vilder afgekeurd, in de 53e minuut moest Jeroen Pathuis voor de tweede keer goed ingrijpen en in de 60e minuut verzuimde Marc van Straalen de 4-0 te maken. Kort daarop verzuimde de scheidsrechter een speler van De Dijk met rood te bestraffen na een smerige overtreding op Job Keizer. Even daarna werd een schot van De Dijk niet goed genoeg verwerkt door Jeroen Pathuis, in de rebound werd het 3-1.

Jeff de Vilder en Barry van den Heuvel kregen kansen op 4-1 maar ook De Dijk timmerde nadrukkelijker aan de weg dan in het eerste bedrijf. Toen Wim Ammerlaan in de 89e minuut vergat van de bal af te blijven en daardoor bijna Jeroen Pathuis passeerde die ten koste van een rode kaart de 3-2 voorkwam, werd het nog even zorgelijk. De vrije trap werd naast geschoten en SCW won verdiend met 3-1. "We staan nu gedeeld vijfde met negentien punten. Ik ben dik tevreden", besloot de winnende trainer. "Alleen jammer dat ik volgende week tegen koploper AMVJ mijn eerste keeper moet missen."

Bij de foto's: Marc van Straalen lobt SCW op 2-0 en heeft zijn ploeg op 3-0 gezet, vooral na rust moest de jeugd van SCW flink aan de bak: Rik Groen en Jeff de Vilder/Robbert Jan Starink in duel (foto's Ron van der Steeg)