Burgemeester Weterings stapt optimistisch 2011 in

6 januari 2011 om 00:00 Nieuws

De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie was dit jaar zo mogelijk nog drukker dan in andere jaren. In delen van de Burgerzaal was er zo nu en dan geen doorkomen aan. Dat kwam ook doordat voorafgaand aan de receptie van de gemeente in het raadhuis al vijf andere recepties waren gehouden. Her en der verspreid toostten bezoekers van Meerbusiness, het Historisch Museum en de stichting Meerhistorie, de basketballvereniging Hoofddorp, de MeerBoeren en de gezamenlijke religieuze organisaties in de polder op een goed 2011.

‘We zijn en blijven een diverse en dynamische gemeente met veel potentie’ HOOFDDORP - Burgemeester Theo Weterings liet maandagavond in het raadhuis tijdens zijn traditionele nieuwjaarstoespraak een optimistisch verhaal horen. “We zijn en blijven een diverse en dynamische gemeente met veel potentie”, zo zei hij tegen een afgeladen Burgerzaal. De burgemeester riep alle aanwezige inwoners en ondernemers op om samen met de gemeentebestuurders vol goede moed het nieuwe jaar in te gaan.

Veel bezoekers van deze recepties bleven uiteraard ook bij de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. Burgemeester Weterings prees deze opzet. “Zo wordt beter zichtbaar dat deze organisaties, samen met vele anderen, de kracht vormen van onze lokale samenleving. Wij kunnen het als gemeentelijke overheid niet alleen.”

De burgemeester noemde die samenhang de kracht van Haarlemmermeer, niet toevallig ook het thema van de nieuwjaarsbijeenkomst én van zijn speech. Naast een korte terugblik op afgelopen jaar sneed Weterings drie actuele onderwerpen aan. Hij kon niet om de aangekondigde forse bezuinigingen heen, stond ook stil bij de toenemende verruwing in onze samenleving en sloot af met de veiligheid en gevoelens van onveiligheid.

Burgemeester Weterings maakte zijn gehoor helder dat er vanaf volgend jaar flink gesneden moet worden in de gemeentelijke uitgaven. De gemeente begint daarbij eerst in eigen huis. “Snijden in eigen vlees dus.” Maar dat is niet voldoende, want vanaf 2013 moeten ook de gesubsidieerde instellingen eraan geloven. “De eerste helft van dit nieuwe jaar gaan we samen met de direct betrokkenen verder discussiëren over de invulling van de noodzakelijke bezuinigingen. Voor de zomer maken we de keuzes in de meerjarenbegroting.” Volgens Weterings krijgt de gemeente het straks extra druk, omdat landelijke taken op het gebied van jeugdzorg, gezondheidszorg en arbeidsmarktbeleid vanuit Den Haag worden overgeheveld.

De burgemeester hield ook een pleidooi om de verruwing van het publieke én politieke domein te stoppen. Hij citeerde daarbij een kerstkaart van een inwoonster van Overbos waarop stond “dat u nog maar lang in Haarlemmermeer mag blijven, in deze tijd van verruwing en egoïsme”. Wat de verruwing in de politiek betreft noemde Weterings als voorbeeld PVV-voorman Geert Wilders, die toenmalig minister Ella Vogelaar in de Tweede Kamer ‘knettergek’ noemde. “Dat dient geen doel als je het met haar beleid niet eens bent.”

De burgemeester noemde als voorbeelden van verruwing in de samenleving het incident van de vrouw die op het Van Stamplein uit haar scootmobiel werd gegooid en de man uit Rijsenhout die een 8-jarige jongetje in de sloot gooide, omdat diens gedrag hem niet aanstond. Volgens Weterings spelen de media een rol bij deze trend. “Het beeld is belangrijker geworden dan de inhoud. De korte quote heeft meer invloed dan het doorwrochte verhaal. Ik betreur deze trend.” De burgemeester stelde dat de politiek in deze het goede voorbeeld moet geven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie