Overbos na rust langs Jong Hercules

20 januari 2011 om 00:00 Sport

HOOFDDORP - "Die bal van veertig meter net naast heb ik gezien, daarna ben ik naar binnen gegaan", zei technisch coördinator Reinoud Kluft in de rust tijdens het uitschenken van de koffie in de bestuurskamer van Overbos. "Ik vind het niet best. Toch gaan we winnen vandaag. Na rust zijn we conditioneel sterker en we pakken Jong Hercules." Dankzij doelpunten van Frank Judell en Noud Bruchner won Overbos inderdaad met 2-0 na een 0-0 ruststand.

"Ik miste vandaag vijf spelers, de automatismen ontbraken", luidde de eerste verklaring van Marcel Schenk. "Dat we vandaag met 2-0 winnen vind ik een fantastisch resultaat van een zeer geslaagd trainingsweekeinde. Met de selectie 1 en 2 waren we een weekeinde naar Keulen. Daar zijn heel goede dingen gebeurd, er zijn ook wel een paar niet zulke goede dingen gebeurd. En uiteindelijk zijn we als groep veel hechter geworden. Vanmorgen stonden we met een grote groep bij het tweede en nu stond het tweede bij ons. Bovendien speelde Thomas Vegter voor de eerste keer mee en hij deed dat uitstekend. Wanneer het even niet klopte achterin, wilde ik dat Jaap de Groot de leiding zou nemen. Dat ging in het begin niet helemaal goed, daar heb ik Jaap ook op aangesproken. Maar we houden vandaag weer de nul en pakken drie belangrijke punten meteen na de winterstop. Voor de wedstrijd heb ik met grote letters op het bord geschreven dat de invallers nu de kans hadden om een plaats bij de eerste groep te verdienen. Frank Judell en Noud Bruchner scoren allebei, dat is toch mooi?"

Zonder de geblesseerden Menno Moleman, Redouane El Maimouni en Furgel Cairo en de op vakantie zijnde Dennis Govers en Maarten Wels en met René Veerman en de licht geblesseerde Marc de Jonge op de bank begon Overbos aan de wedstrijd tegen het laag geklasseerde Jong Hercules. De gasten zakten ver in en lieten het initiatief aan de thuisploeg. Overbos diende de bal rond te laten gaan en rustig te zoeken naar openingen. Dat wilde niet erg lukken en telkens ontstonden er mogelijkheden voor Jong Hercules om na balverlies van Overbos in de omschakeling voor gevaar te zorgen. Marco Brouwer had al een paar reddingen moeten verrichten toen hij in de vijftiende minuut tot zijn opluchting de bal net over zijn doel zag gaan na een enorme kans voor Jong Hercules. Er werd gevlagd voor buitenspel maar de scheidsrechter floot niet en gebaarde naar Alex Sprengers dat er geen sprake was van hinderlijk buitenspel. Daar ontsnapte Overbos aan een achterstand.

Marcel Schenk had er een dagtaak aan om zijn ploeg vanaf de zijkant te coachen. "Leven in de brouwerij. Kom op!" Tegen aanvoerder Jaap de Groot: "Neem je verantwoordelijkheid, durf een op een te spelen!" En: "Hoger tempo Overbos. Aannemen, spelen. Aannemen, spelen." In de 24e minuut ontsnapte Overbos opnieuw toen de bal werd onderschept rond de middenlijn en een tegenstander Marco Brouwer ver voor zijn doel zag staan. De lob over veertig meter verdween voor Overbos centimeters naast de goede kant van de paal. Pas in de laatste vijf minuten voor rust kreeg de thuisploeg de eerste kans. Frank Judell scoorde niet, werd kort daarop door de keeper van de 1-0 afgehouden en een schot van Dave van Laar werd ook onschadelijk gemaakt. Met de 0-0 ruststand mocht Overbos misschien nog wel het meest tevreden zijn.

Na rust waren de rollen omgedraaid in de zin dat Overbos nog steeds het initiatief moest nemen maar ook de ploeg was die mogelijkheden en kansen creëerde. Noud Bruchner en Frank Judell kregen mogelijkheden en Vincent Volkers de eerste kans. Ten koste van een corner redde de keeper. Uit de corner sprong de rebound net te ver weg bij Jaap de Groot om de 1-0 te kunnen scoren. Marc de Jonge was in het veld gekomen voor Mehmet Toygar, René Veerman kwam erin voor Carlo Hopman. Een kwartier voor tijd werd een schot van René Veerman gekraakt, de tweede bal werd door Frank Judell laag in de linkerhoek geschoten: 1-0 en Overbos kreeg de voorsprong die het op dat moment inmiddels ook verdiende. De vraag was of het doelpunt in het door leider Jos de Groot al tot 0-0 wedstrijd gepromoveerde duel genoeg zou zijn voor de winst. In de 83e minuut redde Marco Brouwer goed nadat Jaap de Groot was uitgespeeld en twee minuten later werd de wedstrijd beslist. Marc de Jonge werd op links gevonden, hij won zijn duel en speelde op rechts Noud Bruchner aan. Bruchner ging voor de voorzet maar hij kreeg de bal weer voor zijn voeten en besloot toen in de korte hoek te schieten: 2-0. Grote vreugde bij het hele team van Overbos, met een 2-0 competitieoverwinning na een zeer geslaagd trainingskamp is 2011 goed begonnen.

Bij de foto's: Noud Bruchner kon terugkijken op een goede wedstrijd. Hij scoorde de 2-0. Dave van Laar werkte hard op het middenveld. (Foto's Ron van der Steeg)