Oosttracé 380kV dichterbij

10 februari 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De komst van de veelbesproken nieuwe bovengrondse 380kV-hoogspanningslijn aan de oostkant van Haarlemmermeer is een stap dichterbij gekomen. De lijn nabij Schiphol leidt niet tot een hoger risico op vliegtuigbotsingen of veranderingen van vogelbewegingen. Wel is nog aanvullend onderzoek nodig naar mogelijke storingen van technische installaties die het vliegverkeer in goede banen moeten leiden. Dit heeft beheerder Tennet van het landelijke elektriciteitsnet bekendgemaakt.

Tennet liet NLR Air Transport Safety Institute onderzoek doen naar inpassing van de nieuwe hoogspanningslijn aan de oostkant van Haarlemmermeer. Eerder was de rijksoverheid voorstander van een tracé aan de westkant. Schiphol verzette zich vorig jaar tegen de variant aan de oostzijde in verband met risico’s voor het vliegverkeer.

Een deel van die bezwaren is nu dus ontzenuwd. De resultaten van het aanvullend onderzoek worden in het eerste kwartaal van dit jaar verwacht. Daarna nemen de ministers Maxime Verhagen van Economische Zaken en Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu een definitief besluit over het tracé van de hoogspanningslijn.

Inmiddels hebben de Tweede-Kamerleden Maarten Haverkamp en Gerda Verburg (CDA) schriftelijke vragen gesteld aan beide ministers over de uitstel van de beslissing over het tracé. Dit gebeurde nadat CDA-raadslid Ed Koster zijn zorg had uitgesproken tegenover zijn partijgenoten in de Kamer. De Kamerleden willen onder meer van de ministers weten waarom er opnieuw bestuurlijk overleg is over het tracé.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie