‘We zullen de komende jaren nog flink aan de bak moeten’

10 februari 2011 om 00:00 Nieuws

De PvdA-wethouder is één van de vijf klimaatambassadeurs, die eerst onder verantwoordelijkheid van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) actief waren maar nu onder het nieuwe ministerie Infrastructuur & Milieu vallen. Nobel is de enige die na de raadsverkiezingen van vorig jaar is aangebleven. Zijn collega’s uit Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Breda zijn nieuw gekozen klimaatambassadeurs.

Wethouder Nobel lokaal ambassadeur van Europese klimaatafspraken HOOFDDORP - Hoewel milieu en duurzaamheid niet eens in zijn portefeuille zitten, is wethouder Jeroen Nobel al jaren een gewaardeerd lokaal klimaatambassadeur. “We zullen de komende jaren flink aan de bak moeten”, zegt hij over de Europese afspraken om in 2020 in Europa 30 procent minder schadelijke CO2 uit te stoten en 20 procent meer duurzame energie te gebruiken.

De taak van een klimaatambassadeur is vooral het breed verspreiden van kennis op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid, een ‘aanjaagfunctie’ dus. Het uitwisselen van kennis gebeurt met name op congressen en via een speciale website. Ook vertegenwoordigen de ambassadeurs de lagere overheden bij de rijksoverheid.

In de vorige raadsperiode had Jeroen Nobel geregeld overleg met toenmalig milieuminister Jacqueline Cramer. In de nieuwe regering is staatssecretaris Joop Atsma (CDA) zijn gesprekspartner. Volgende maand is de eerste afspraak. De wethouder is niet bang dat het kabinet-Rutte een heel andere koers gaat varen in het klimaatbeleid.

De nevenfunctie bracht Nobel kort geleden ook aan tafel bij de Deense eurocommissaris Connie Hedegaard, die over het klimaat gaat. De Nederlandse klimaatambassadeur vroeg de eurocommissaris of de regels voor het verkrijgen van Europese klimaatsubsidie niet wat kunnen worden versoepeld zodat ook niet-wereldsteden er wat aan hebben. Hedegaard vond het een interessante suggestie, aldus Nobel.

Hoe interessant dit soort ontmoetingen ook zijn, het gaat de wethouder uiteindelijk om de strijd voor een beter klimaat. Nobel zei het al in een filmpje dat de VNG enkele jaren geleden liet maken over de klimaatambassadeurs: Haarlemmermeer is wat dat betreft goed op weg. Er gebeurt heel veel in de gemeente op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid, zo vertelde de wethouder destijds niet zonder trots.

Jeroen Nobel richt zich als ambassadeur vooral op energiebesparing in de gebouwde omgeving. Zijn collega-wethouders hebben speciale aandacht voor zaken als mobiliteit, duurzame energieopwekking, bedrijven en duurzame inkoop. Volgens de PvdA’er is er op het gebied van de gebouwde omgeving nog een wereld te winnen.

Nobel: “Dan heb ik het vooral over de bestaande bouw. In de nieuwbouw zit het tegenwoordig meestal wel goed met energiezuinige voorzieningen en goede isolatie. Bij de bestaande bouw is dat anders. De overheden zijn daarbij afhankelijk van vooral huiseigenaren en woningcorporaties. Er is de laatste jaren al veel op gang gebracht om hen te motiveren om mee te helpen de klimaatdoelen in 2020 te halen, maar dat moet nog beter.”

Een uitgebreider verhaal vindt u op www.hoofddorpsecourant.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie