Voetbalgevecht op punten voor DSOV

17 maart 2011 om 00:00 Sport

VIJFHUIZEN - "Dit zijn dus drie gestolen punten, maar ze zijn wel heel erg lekker", glunderde Sjaak van den Boogaard meteen na de bijna 55 minuten durende tweede helft van de veldslag van DSOV tegen Velsenoord. "We speelden vandaag 4-2-3-1 in plaats van 4-4-2 en ik moet zeggen dat deze verandering goed is uitgepakt. Als we aan het eind van het seizoen per wedstrijd een punt hebben gepakt, dan blijven we in de vierde klasse, heb ik voorgerekend. Na vandaag staan we op 18 uit 18, we liggen dus op schema."

Na de teleurstellende 0-4 nederlaag vorige week in de inhaalwedstrijd thuis tegen DSK kwam het op de derde plaats staande Velsenoord op bezoek. Voor DSOV is ieder punt belangrijk en eerder werd Onze Gezellen al met een 1-0 nederlaag naar huis gestuurd. Spaarnwoude won wel in Vijfhuizen, met 0-3. Maar vanaf de aftrap speelde DSOV zoals Sjaak van den Boogaard het graag ziet: vooruit voetballend met veel inzet en beleving.

Binnen twee minuten leverde dat al succes op. Een vrije trap werd in de zestien geplaatst en onbedoeld doorgekopt door een van de Velsenoord-verdedigers. Remco Meerstra en Jeffrey den Butter stonden samen oog in oog met de doelman. Meerstra's inzet werd gekeerd, op de inzet van laatste man Den Butter moest de sluitpost het antwoord schuldig blijven: 1-0. Een mooie opsteker die gevolgd werd door een tweede steun in de rug.

Na negen minuten werd op de rand van het strafschopgebied een overtreding gemaakt op controlerende middenvelder Remco Meerstra. Jeffrey den Butter ging achter de bal staan en hij vond de rechterbovenhoek: 2-0. Het hoog geklasseerde Velsenoord was nog niet in het spel voorgekomen en stond binnen tien minuten op een 2-0 achterstand. Hoe zou deze wedstrijd zich verder ontwikkelen?

Velsenoord moest op zoek naar de aansluitingstreffer en met de aanwezige snelheid in de voorste lijn werd de DSOV-verdediging onder druk gezet. Halverwege de eerste helft ontsnapte Levi Bouckaert nog aan een strafschop tegen toen hij een tegenstander torpedeerde, in de 25e minuut floot de scheidsrechter alsnog voor een strafschop tegen DSOV na een halve Schwalbe waarbij de ongelukkig spelende Levi Bouckaert betrokken was. Jochem Steur koos de verkeerde hoek en was dus kansloos: 2-1.

"Pak je rust", riep men vanaf de DSOV-bank. "Hou ze onder druk", klonk het vanaf de bank bij Velsenoord. In de laatste twintig minuten voor rust voorkwam Jochem Steur twee zekere treffers van Velsenoord, in de 32e minuut keurde de scheidsrechter de 2-2 af. Rolf Muller vlagde niet maar erkende het gelijk van de scheidsrechter achteraf graag.

De tweede helft stond voor DSOV in het teken van overleven. Helemaal toen een kwartier voor tijd Steven Leeuwerink van het veld werd gestuurd. Een zware straf die alleen te verklaren viel als een signaal van de scheidsrechter aan de spelers dat de maat vol was. De sfeer in het veld was er niet beter op geworden na rust. DSOV beet zich vast in het verdedigen, Velsenoord raakte een beetje gefrustreerd door de eigen onmacht en dat uitte zich in geniepigheidjes. Emiel Boon werd daar indirect het slachtoffer van, hij viel geblesseerd uit.

Jevon van Dijk was in de 69e minuut dicht bij de beslissing maar de doelman van Velsenoord redde met zijn voeten. Aan de andere kant keepte Jochem Steur een dijk van een partij. En die ene keer dat hij gepasseerd werd, hielp Kasper Faas door de bal van de lijn te schieten. In de slotfase kreeg ook een speler van Velsenoord direct rood na natrappen op Martin Davids. In de tiende minuut van de extra tijd klonk dan eindelijk het voor DSOV verlossende laatste fluitsignaal. Met de 2-1 overwinning ligt DSOV weer op schema voor lijfsbehoud.

Bij de foto's: Jeffrey den Butter blij met zijn 2-0, Emiel Boon viel geblesseerd uit, Remco Meerstra is weer belangrijk voor DSOV 1 (foto's Ron van der Steeg).