Agrariërs willen ribbels via rechter tegenhouden

17 maart 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De agrariërs in het gebied waar de geluidswal langs de Polderbaan moet komen, stappen mogelijk naar de rechter om de aanleg van de wal tegen te houden. Dat zei hun vertegenwoordiger, Pieter Bijlsma, vorige week als inspreker tegen de gemeenteraad.

Zoals eerder gemeld is de luchthaven Schiphol in het gebied begonnen met de aanleg van ribbels, die het grondgeluid van de Polderbaan fors moeten dempen. Het karwei is kort geleden echter op last van het hoogheemraadschap Rijnland stilgelegd, omdat er problemen zijn met het grondwater. De agrariërs hebben er nooit een geheim van gemaakt het plan helemaal niet te zien zitten.

Bijlsma zei vorige week tegen de gemeenteraad zeker te weten dat zich ernstige problemen in het gebied voordoen en dat de verleende vergunning voor de operatie op meerdere punten wordt overtreden. Zo worden de sloten volgens de agrariër in strijd met de vergunning verbreed en verdiept. Verder wordt er zogeheten filtratiewater in de sloten geloosd. Bijlsma vroeg zich af welke schade dit tot gevolg zal hebben.

De spreekbuis van de landbouwers ter plaatse sprak opnieuw zijn grote twijfels uit over het slagen van het plan. Hij gaf aan dat als de geulen tussen de ribbels negen maanden per jaar onder water staan er dan van demping van geluid geen sprake is. “Integendeel: water zorgt juist voor geluidversterking.” Bijlsma vroeg ook aandacht voor de grond die wordt gebruikt voor de aanleg van de ribbels. Hij vroeg zich af of die industriegrond wel verantwoord is. “In het gebied lopen immers koeien, schapen en paarden en er worden akkerbouwgewassen en bloemen geteeld. Door het lozen van filtratiewater vanuit die industriegrond in ons oppervlaktewater komt de noodzakelijke waterkwaliteit direct in gevaar.”

Bijlsma vroeg de raad zich te beraden op de ingeslagen weg. Zijn betoog kwam voor wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening als een verrassing. Hij zei niets toe te kunnen voegen aan een eerdere discussie over deze kwestie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie