Leerlingen Juliana van Stolbergschool en Michaelschool aan de wandel met water

24 maart 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Hoe is het om als bewoner, en dan met name als kind, van een van de armste gebieden van ontwikkelingslanden om elke dag vele kilometers te moeten lopen voor een beetje schoon drinkwater? Die vraag kunnen leerlingen van de Juliana van Stolbergschool en de Michaelschool na woensdag 23 maart uit eigen ervaring beantwoorden.

Op de landelijke sponsorloop 'Wandelen voor Water' mochten zij namelijk een rugzak in ontvangst nemen om vervolgens een wandeling van 6 kilometer te maken door een deel van Hoofddorp. Alleen - in die rugzak zat deze keer geen zakje snoep, een wandelkaart of een verrekijker, maar 6 kilo water.

Zo kun je zelf ervaren hoe het is om met een hoeveelheid water te moeten lopen, liet burgemeester Weterings onder meer weten. Hij gaf 's morgens het officiële startschot voor de eenmalige wandeling. "Een makkie dus", aldus meerdere leerlingen die voortvarend aan de wandeling begonnen. "En heel anders dan voor de kinderen die daar (verwijzend naar de kinderen in armere gebieden) elke dag grote afstanden moeten afleggen voor een beetje drinkwater."

Om die andere kinderen een handje te helpen is veel geld nodig. Vandaar dat de actie 'Wandelen voor Water' meteen een sponsoractie is. Het geld dat alle wandelaars bijeenlopen, is onder andere bestemd voor Simavi die in Oost-Indonesië acties onderneemt om 50.000 gezinnen te gaan voorzien van veilig drinkwater en wc's.

In totaal hebben in Nederland ruim 150 basisscholen (groep 7 en 8) woensdag meegedaan aan het waterproject. Dit betekent dat dit jaar zo'n tienduizend leerlingen voor één dag (vierduizend meer dan vorig jaar) ervaren hebben hoe het is om met 6 kilo water te moeten lopen.

Wandelen voor Water is een landelijk initiatief van Aqua for All, en wordt door een aantal organisaties, waaronder Simavi, georganiseerd.

Wandelen voor Water wil Nederlandse scholieren bewust maken van het belang van schoon drinkwater voor iedereen. De landelijke aftrap was bij Museon in Den Haag waar een (interactieve) expositie wordt gehouden met als titel 'Water, bron van leven'.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie