Jeugdcircus Acrobatico zet De Meerse op z’n kop

31 maart 2011 om 00:00 Nieuws

Jeugdcircus Acrobatico uit Badhoevedorp bestaat 25 jaar. Om dat te vieren voeren de artiesten van het circusgezelschap hun jubileumvoorstelling Oscarion op in schouwburg De Meerse. Het verhaal vormt een knipoog naar circuslegende Oscar Carré en het traditionele circus waarin de spreekstalmeester een belangrijke rol speelt.

Kinderen hebben hard getraind voor speciale voorstellingen BADHOEVEDORP - “Circus is van alle tijden. Jeugdigen vinden het geweldig om te laten zien wat ze allemaal kunnen. De piste is daarvoor uitermate geschikt”, aldus Ike Struben van het jubilerend Acrobatico.

Het script van de jubileumvoorstelling werd geschreven door Daniel Ligthart en Ike Struben, beiden betrokken vrijwilligers bij Jeugdcircus Acrobatico. Struben, tevens bestuursvoorzitter, legt uit dat Acrobatico al een kwart eeuw zo succesvol is dankzij vrijwilligers, waarvan een groot deel enthousiaste ouders zijn. Iedereen in de leeftijd van 6 tot 22 jaar kan zich aanmelden bij het jeugdcircus. Maar toetreding geschiedt pas na een stevig intakegesprek met pupil én ouders. “We zijn een semi-professionele club, want toeschouwers betalen voor onze voorstellingen. Daarom vragen wij van onze talenten, en óók van alle hulpvaardige vrijwilligers een bepaalde discipline. Je kunt niet zomaar een training afzeggen, want dan kunnen acts niet volledig worden geoefend.”

Vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor de circusvoorstellingen. Zij maken de kostuums, doen het licht en de muziek, maar ook de communicatie, de opbouw van de piste en de trainingen. “Ieder kind heeft een talent. De Acrobatico-trainers willen dat ontdekken en ontwikkelen. Wij proberen het maximale uit ze te halen. Soms functioneert een kind op school bijvoorbeeld niet zo goed, terwijl het bij ons in het circus tot grote hoogte stijgt.”

De meeste artiesten gaan door bij Acrobatico tot ze de maximale leeftijd hebben bereikt. Vaak blijven ze daarna betrokken als trainer. “Regelmatig zie je ze daarna ook terug in professionele, internationale circussen”, vertelt Ike Struben. Haar dochter Anneclaire bijvoorbeeld trad 20 jaar geleden tot de groep toe als artiest. Nu ontwerpt en regisseert zij onder meer éénwielnummers, rolschaats-acts en de luchtacrobatiek van Acrobatico. Dergelijke betrokkenheid van velen maakt dat de groep op nationaal niveau successen kan oogsten, zoals bijvoorbeeld vorig jaar nog tijdens Circo Circolo 2010.

Bij het aanleren van de circusacts speelt een reeks disciplines een rol. De kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs lichamelijk en geestelijk. “Denk maar eens aan draadlopen: daar zijn evenwicht en concentratie voor nodig. Of jongleren: dat stimuleert de jeugdige hersenen.”

Een goede circusvoorstelling vergt bovendien een gedegen samenwerking, waarbij het niet alleen draait om zelfvertrouwen, maar ook om het vertrouwen in die ander. “De voorbereiding is een kwestie van hard trainen. De kinderen leren samen vallen en weer opstaan. Ze leren wat saamhorigheid is en ontwikkelen teamgeest. Het meest fantastisch is natuurlijk gezamenlijk het applaus in ontvangst nemen na afloop van de voorstelling. Want uiteindelijk draait het toch dáárom”, aldus Ike Struben.

Dat is wat circusdirecteur Oscar uit de jubileumvoorstelling Oscarion ook zo graag wil: een groot applaus voor de optredens van de bijzondere en internationale acts die hij heeft weten te regelen. Maar zijn opperschoonmaakjuffrouw Pien dreigt roet in het eten te gooien; zij heeft hele andere plannen met alle ingevlogen sterartiesten.

Zaterdagavond 2 en zondagmiddag 3 april in schouwburg De Meerse in Hoofddorp. Zie tevens www.acrobatico.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie