Raad heeft haast met nieuw dorpshuis in Badhoevedorp

28 april 2011 om 00:00 Nieuws

Zoals eerder gemeld heeft de gemeente de plannen voor de bouw van een Multifunctionele Accommodatie (MFA) kort geleden afgeblazen. Steeds meer beoogde gebruikers haakten af. Al eerder maakten Pier K en zorginstelling Amstelring bekend dat zij afzien van een plek in het nieuwe gebouw (Pier K zou minder ruimte nodig hebben, omdat zij niet haar hele programma biedt), later volgden meer afzeggers. Volgens wethouder Bak zijn inmiddels ook de instelling Ons Tweede Thuis en een kinderopvangorganisatie afgehaakt. De wethouder zei dat als de MFA zou worden gebouwd naar het laatste ontwerp er een jaarlijks exploitatietekort zou ontstaan van 754.000 euro.

Wethouder Steffe Bak gaat voor realisatie in eerste kwartaal 2012 HOOFDDORP - De gemeenteraad vindt dat er flinke haast moet worden gemaakt met de aanpassing van de plannen voor een nieuw dorpshuis in Badhoevedorp. Wethouder Steffe Bak van Welzijn is dat met de raad eens, maar stelde vorige week tijdens de raadsvergadering dat realisatie van het bouwplan voor het eerste kwartaal van 2012 echt onhaalbaar is.

Meerdere inwoners van Badhoevedorp toonden zich bij aanvang van de vergadering erg teleurgesteld over de vertraging van het plan. Volgens hen is uitstel van nieuwbouw niet verantwoord meer. “Wij zakken in ons huidige dorpshuis letterlijk door de vloer”, zo sprak bestuurslid Bert Ackema van stichting Dorpshuis Badhoevedorp alarmerend. Ook dorpsbewoner Theo Pool, die in 2005 aan de wieg heeft gestaan van het plan voor de MFA, pleitte voor veel haast. “Uitstel kan eigenlijk niet meer.”

Dorpsraadvoorzitter Paul Teunissen raadde de gemeenteraad aan het huidige plan in afgeslankte vorm zo snel mogelijk uit te voeren. Dat kan ook het beste op de huidige locatie aan de Snelliuslaan. Teunissen bepleitte wel dat het nieuwe dorpshuis een volwaardige dependance van de muziekschool van Pier K krijgt. Ondernemer Wim Eweg deponeerde een afwijkend voorstel. Hij stelde voor een gemeentelijk servicecentrum en een filiaal van de bibliotheek in het winkelcentrum te realiseren in plaats van op de huidige locatie.

Dat plan vond nauwelijks gehoor bij de politiek. Een meerderheid vindt dat er niet moet worden getornd aan de locatie voor een nieuw dorpshuis, maar dat alleen de omvang van het ontwerp moet worden aangepast. HAP-fractievoorzitter Marjolein Steffens vond het onbegrijpelijk dat sommige groepen die een ruimte huren in het dorpshuis helemaal niet zijn benaderd door de gemeente. Volgens haar moet dat snel alsnog gebeuren. Steffens vroeg zich af of herziening van de plannen ook gevolgen heeft voor dienstencentrum ‘t Rietland, dat op grond van het oude plan naar de nieuwe MFA zou moeten verhuizen.

Wethouder Bak zei de mogelijkheid te willen bekijken of ‘t Rietland kan blijven waar het nu zit. Bak onderschreef de haast die er vanuit verschillende hoek werd gepredikt, maar een en ander moet volgens hem wel zorgvuldig gebeuren. Hij komt nog voor de zomer met een eerste onderzoek naar de behoefte aan ruimten. Daarna gaat een architect een aangepast ontwerp maken en kan de aanbestedingsprocedure van start, aldus Steffe Bak.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie