Gelijkspel geen optie voor Pancratius en DEM

12 mei 2011 om 00:00 Sport

BADHOEVEDORP - De eerste helft van de topper tegen DEM gaf weinig reden tot optimisme bij Pancratius. De gasten hadden de wedstrijd onder controle en creëerden zelf een paar kansen. De rust brak aan met 0-1 en niets wees erop dat er na rust nog zes keer gescoord zou worden.

"Onze buitenspelers hebben het verschil gemaakt", verklaarde Ton Pronk het feit dat Pancratius zich na rust alsnog uitstekend in de wedstrijd wist te werken. "Ik heb erop gehamerd dat we geduldig moesten blijven. We moesten vanuit de aanvallende organisatie blijven spelen. Voor rust konden de verdedigers van DEM dicht op Ben Ebu Mordi en Edip Biberoglu spelen, in de loop van de tweede helft kon het niet anders of Ben en Edip zouden meer ruimte krijgen."

Koploper DEM was naar Badhoevedorp gekomen om te winnen. Het eerste gevaar kwam dan ook van de gasten, Armando Catsburg was alert op een vrije trap van veertig meter die snel werd genomen en strak onder de lat was geplaatst. Na een eerste schotje van Jaap Smeeing in de dertiende minuut kreeg DEM een dot van een kans na een ongewilde doorkopbal van Edinho Lith. Armando Catsburg redde uitstekend.

Na een halfuur spelen zeilde een crossbal vanaf de linkerflank precies over Edinho Lith heen, de spits van DEM kon de bal controleren en in de korte hoek achter Armando Catsburg schieten. Enkele minuten later was Jaap Smeeing op aangeven van Ben Ebu Mordi dicht bij de gelijkmaker. Veel meer doelkansen had de eerste helft niet meer in petto.

In de achtste minuut van de tweede helft forceerde DEM een opening over de as van het veld, Armando Catsburg voorkwam de 0-2. Drie minuten later ontving Edip Biberoglu de bal van Yordi Teijsse. Biberoglu draaide naar binnen en krulde de bal in de rechterbovenhoek: 1-1. Bij de eerstvolgende aanval van DEM liet Menno Schelling zich aftroeven, in de verre hoek was het raak: 1-2. Dat kon Pancratius ook: Ben Ebu Mordi glipte er vanaf de aftrap langs op links en zijn voorzet werd door een verdediger achter zijn eigen doelman gewerkt: 2-2.

Het spel was op de wagen. Beide ploegen hadden niets aan een gelijkspel. In de 65e minuut redde Armando Catsburg twee keer, in de 72e minuut waren Ben Ebu Mordi en Edip Biberoglu dicht bij de 3-2. In de 79e minuut kwam DEM voor de derde keer op voorsprong: een voorzet vanaf de linkerflank kon bij de tweede paal tamelijk ongehinderd worden ingekopt: 2-3.

Tien minuten voor tijd gaf Ton Pronk het sein aan laatste man Sylvan Martha om de voorhoede te versterken. In de 85e minuut voorkwam Armando Catsburg de 2-4 en 'dus' leidde de combinatie Martha, Ebu Mordi, Martha tot de 3-3 uit de draai van Jaap Smeeing. Weer een gelijke stand, nog steeds voor geen van beide ploegen een optie. De slotfase van de wedstrijd werd daarom uiterst boeiend.

Twee ploegen op zoek naar de 4-3, waarbij winnen veel belangrijker was dan niet verliezen. In de counter konden Sylvan Martha, Edip Biberoglu en Jaap Smeeing ruim in blessuretijd gedrieën op het DEM-doel af. Jaap Smeeing had de eer om de winnende goal langs de doelman van DEM te mogen schuiven. "Vanaf het eerste moment tot aan de laatste competitiedag is onze aanwezigheid in deze eerste klasse uitermate boeiend", stelde Ton Pronk meteen na afloop terecht vast.

Bij de foto's: Edip Biberoglu kan zijn geluk niet op na de 4-3 van Jaap Smeeing, Ben Ebu Mordi in duel en de inzet van Edip in de 72e minuut (foto's Youp van der Steeg).