Groot feest vanwege 75-jarig bestaan Vrouwen van Nu

12 mei 2011 om 00:00 Nieuws

ZWANENBURG - Feestelijk eten, heerlijke drankjes, veel verhalen, ruim tachtig dames op en top gekleed en de prachtige Hoeve Voorzorg aan de IJweg als decor. Afgelopen dinsdag is daar groots het 75-jarig bestaan gevierd van de afdeling Haarlemmermeer van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen (NBvP), tegenwoordig Vrouwen van Nu geheten.

‘Elkaar ontmoeten is nog steeds heel belangrijk’

In de eerste helft van de vorige eeuw werden overal in het land afdelingen van de NBvP opgericht met activiteiten voor de huisvrouw op het platteland. Het was de tijd dat mannen nog alles regelden. De Meer, toen nog zuiver agrarisch, kreeg in 1936 een afdeling. De meeste leden kwamen destijds van de boerderij. Nu is het precies andersom. De doelstelling van toen staat omschreven in het eerste couplet van het Bondslied: ‘Er is een bond waar je als vrouw iets van jezelf vindt, waar je elkaar ontmoet en waar je leert dat je zelf beslist in wat je denkt en doet’. Anno nu is de vrouw mondig, weet zelf wel wat goed voor haar is en beslist zelf. Althans, hier.

Het ontmoeten is voor de 96-jarige Cor van Nieuwenhuyzen-Kofoed, het oudste lid, nog steeds heel belangrijk. Ze is al 65 jaar lid en is 12 jaar secretaris geweest. Ook zij is van de partij op het feest. “Je moet uit je eigen hoekje komen”, weet ze. “Dat tasje op de stoel naast je om de plaats bezet te houden voor een bekende is niet goed. Een ander naast je betekent ook andere verhalen.” Huidig secretaris is Linda Meeuwisse. Ze is 59 en op één maand na het jongste lid. “Ik ging een keer mee met een buurvrouw die lid is en trof heel aardige dames aan. Ik voelde me direct thuis. Je maakt een praatje en leert zo andere mensen kennen. We zouden er graag wat jongeren bij hebben, maar die hebben het druk en komen pas als ze met pensioen zijn.”

Elke tweede dinsdag van de maand wordt in De Boerderij aan de Lutulistraat in Hoofddorp een contactmiddag gehouden. Steeds met een interessant programma. Of het nu gaat over de geschiedenis van het Noord-Hollands Kanaal, een boeiend verhaal over een wereldreis of een tuinarchitect, steeds is het de moeite waard de middag te bezoeken, verzekert voorzitter Laura de Jong. Andere activiteiten zijn leesclub, bridgeclub, klaverjasclub, nordic walkingclub en handwerken. Voor informatie: (0252) 672 234.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie