‘Er moet een tandje worden bijgezet in hele onderwijs’

9 juni 2011 om 00:00 Nieuws

De politieke discussie over onderwijs had op geen beter moment kunnen worden gehouden. Juist afgelopen maandag bracht het Centraal Planbureau een rapport naar buiten, waaruit blijkt dat het niveau van het basis- en voortgezet onderwijs in Nederland is gedaald. De achteruitgang is het grootst bij wiskunde in het voortgezet onderwijs, maar ook bij lezen en natuurwetenschappen.

VVD-Kamerlid Ton Elias pleit in Hoofddorp voor drastische maatregelen HOOFDDORP - De neergang van het Nederlandse onderwijs moet worden gestuit door een serie drastische maatregelen. Die boodschap verkondigde VVD-Tweede-Kamerlid Ton Elias maandagavond tijdens een politiek café van de VVD Haarlemmermeer in hotel-restaurant De Beurs in Hoofddorp. “Er moet een tandje worden bijgezet in het hele onderwijs”, zo vond de VVD’er.

Kamerlid Elias noemde deze conclusies ‘alarmerend’. Volgens hem is het hoog tijd voor actie. De VVD’er heeft wat dat betreft alle vertrouwen in het huidige VVD-CDA-kabinet dat drie actieplannen voor het onderwijs heeft klaar liggen. “En er hoeft helemaal geen zak met geld te komen. Dat is de socialistische manier om beleid te maken.” Elias is blij dat de huidige minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt en haar staatssecretaris Halbe Zijlstra daadkracht tonen. “Dat is sinds minister De Brauw in de jaren zeventig niet meer gebeurd.”

Volgens de oud-journalist wordt er op dit moment te veel geld uitgegeven aan ‘zorgkinderen’ en onvoldoende aan ‘talentkinderen’. “We moeten meer aandacht besteden aan de uitblinkers. We moeten af van de zesjescultuur. Ouders moeten eens ophouden aan hun kind te vragen of het leuk was op school. School hoort helemaal niet leuk te zijn. Je moet er hard werken om wat te bereiken.”

Dat standpunt werd aangevochten door een student natuurkunde, die van mening was dat leerlingen juist veel gemotiveerder zijn als er leuk wordt lesgegeven. Elias was dat met hem eens, maar voegde eraan toe dat hij gechargeerd had. “Ik heb willen zeggen dat het niet alleen maar leuk moet zijn op school.”

Ton Elias is een man van heldere uitspraken. Dat levert hem niet alleen bijval op, maar soms ook bergen boze e-mails. Zoals toen hij voorstelde om ouders wiens kinderen geregeld spijbelen te korten op de kinderbijslag. Verder is hij er groot voorstander van om leraren die niet goed functioneren snel te ontslaan. Volgens de VVD’er is dat het geval bij tien tot twintig procent van het huidige lerarenbestand. Elias had felle kritiek op het feit dat er in het onderwijs nauwelijks functioneringsgesprekken worden gehouden met docenten. “Wij moeten leraren veel beter beoordelen.”

Het liberale Kamerlid ging aansluitend daarover in discussie met schoolleiders van het Hoofdvaart College, Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp (KSH) en onderwijsgroep Dunamare én met VVD-gemeenteraadslid en parttime VWO-docent Derk Reneman. Alle betrokkenen waren het erover eens dat ouders hun kinderen het liefst naar vwo of havo sturen in plaats van naar de vmbo of een beroepsopleiding.

Ondernemer Theo Hoeke stelde vast dat hierdoor de vakbekwame automonteur, banketbakker of loodgieter aan het uitsterven is. Daar zouden ouders eens op moeten worden gewezen, zo vond hij.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie