Plek voor vliegtuigspotters bij Polderbaan mag blijven

28 juli 2011 om 00:00 Nieuws

Tot overmaat van vreugde hebben de vliegtuigspotters vorige week vrijdag ook nog eens drie mobiele toiletten op het terrein gekregen. Daar zaten ze om te springen, want tot dusverre waren er geen wc’s. De spotters deden hun plasje daarom noodgedwongen in de bosjes. Ze zijn daarom blij dat er nu mobiele toiletten staan, zo heeft het Spotters Platform Schiphol laten weten. Een bedrijf heeft die toiletten gratis ter beschikking gesteld tot eind dit jaar.

Vorige week vrijdag ook mobiele toiletten geplaatst op terrein VIJFHUIZEN - De spottersplek aan de IJweg langs de Polderbaan mag daar blijven. De Raad van State heeft vorige week de bezwaren van enkele omwonenden tegen de plek afgewezen.

De spottersplek langs de Polderbaan is begin 2008 in gebruik genomen en kwam in de plaats van een populaire locatie bij de Kaagbaan. Die moest verdwijnen, omdat Schiphol de grond nodig had voor uitbreiding van het luchthavengebied. Volgens de gemeente ging het om een tijdelijke oplossing, zodat in alle rust naar een definitieve plek kon worden gezocht.

Enkele omwonenden van de nieuwe locatie aan de IJweg hebben zich vanaf het begin flink verzet. Volgens hen trekt de spottersplek zoveel verkeer aan dat er sprake is van lawaaioverlast. Bovendien is de privacy in het geding, omdat passerende automobilisten zo bij de bewoners naar binnen zouden kunnen kijken. Volgens de bewoners heeft de gemeente in het verleden beloofd dat vliegtuigspotters zouden worden geweerd.

De tegenstanders boekten aanvankelijk succes bij de bestuursrechter in Haarlem, die vond dat de gemeente de tijdelijkheid van de spottersplek beter moest motiveren. Het geschil kwam uiteindelijk op het bordje van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, die vorige week met haar beslissing kwam.

Van tafel geveegd

De Raad van State heeft alle bezwaren van de omwonenden van tafel geveegd. De Raad stelt de gemeente op alle punten in het gelijk. Die had onder meer aangevoerd dat uit een gehouden verkeersonderzoek blijkt dat van overmatige overlast geen sprake kan zijn. De Raad van State acht dit onderzoek voldoende grond om die conclusie te kunnen trekken. Omwonenden hadden juist kritiek op het verkeersonderzoek. Volgens de Raad wordt ook de privacy van de omwonenden niet aangetast.

Het Spotters Platform Schiphol is erg blij met deze beslissing, zo hebben de stichters Gertjan Staphorst, Gijs Dubbeldam en Bob van Pamelen op hun website laten weten. “Eindelijk is er meer duidelijkheid”, zo vinden ze. De uitspraak van de Raad van State is overigens definitief, want voor de omwonenden is geen beroep meer mogelijk.

Rest nog de vraag of de spottersplek aan de IJweg tijdelijk is of definitief nu de legalisering van het bestemmingsplan is goedgekeurd. Volgens een woordvoerder van de gemeente moet niet de gemeente die vraag beantwoorden, maar de luchthaven Schiphol. Die is immers verantwoordelijk voor de spotterplekken bij de luchthaven. Schiphol ziet de locatie vooralsnog als een tijdelijke plek die wel voor langere tijd is ingericht. In overleg met de spottervereniging wordt gekeken of er ergens in Haarlemmermeer een geschikte plek is om een definitieve spotterplaats in te richten.

De spottersclub heeft er alle vertrouwen in dat de zoektocht naar een definitieve plek uiteindelijk succesvol zal zijn. Het heeft al eens aan de gemeente en Schiphol een plattegrond overlegd met plekken die vliegtuigspotters hoog op hun verlanglijstje hebben staan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie