Financiële onzekerheid troef bij begroting van gemeente

29 september 2011 om 00:00 Nieuws

De oorzaak van de financiële onzekerheid ligt voor een deel buiten de grenzen van Haarlemmermeer. Het is nog altijd onduidelijk hoe de Europese eurocrisis wordt opgelost en of dat de Nederlandse belastingbetaler geen geld gaat kosten. Als er straks toch geld moet worden opgehoest, gaat dat ook zeker de Nederlandse gemeenten raken.

College van B en W bouwt extra potje op voor grote tegenvallers in komende jaren HOOFDDORP - Er breken financieel onzekere jaren aan voor de gemeente. Dat was dinsdag de voornaamste boodschap van wethouder Jeroen Nobel van Financiën bij de presentatie van de begroting 2012-2015. Inwoners en ondernemers hoeven niet te bloeden voor alle onzekerheid: de onroerend-zaakbelasting (OZB) stijgt volgend jaar slechts met de prijscompensatie van 2.25 procent.

Het college van B en W heeft daarom besloten een extra geldpotje op te bouwen om mogelijk grote tegenvallers te kunnen opvangen. Dit zogeheten behoedzaamheidfonds omvat volgens de verwachtingen in 2015 bijna 9 miljoen euro.

De onzekerheid komt ook door andere financiële risico’s die op Haarlemmermeer afkomen. Zo neemt de gemeente vanaf volgend jaar in fasen verschillende taken van de rijksoverheid over, vooral op sociaal terrein. De gemeente wordt onder meer verantwoordelijk voor de sociale werkvoorziening AM Groep in Hoofddorp, waar nu 650 mensen werken.

Volgens wethouder Steffe Bak van Sociale Zaken en Welzijn moet een groot deel van die mensen straks naar een reguliere baan worden doorgesluisd. De sociale werkvoorziening is dan uitsluitend nog bestemd voor mensen voor wie de gewone arbeidsmarkt echt te hoog gegrepen is. Bak benadrukte dat deze operatie een enorme heksentoer zal worden.

De gemeente rekent daarbij ook op de medewerking van het bedrijfsleven, dat bereid moet zijn mensen met een licht verstandelijke beperking in dienst te nemen. De gemeente heeft daarbij kort geleden zelf het goede voorbeeld gegeven door tien mensen met een verstandelijke beperking aan werk te helpen. Wethouder Bak zei dat voor het voortbestaan van het AM-bedrijf niet hoeft te worden gevreesd, maar dat de voorziening wel een totaal ander karakter gaat krijgen. In de begroting staat dat er voor de gemeente financiële risico’s kleven aan deze verandering. In het ergste geval moet de gemeente 1 miljoen euro bijpassen.

Wethouder Nobel voegde eraan toe dat de operatie ook voordelen heeft. De gemeente krijgt op sociaal gebied meer de touwtjes in handen. Nobel zag meer lichtpuntjes. Hoewel er geen geld is voor nieuw beleid en de gemeente er nog steeds van uitgaat dat er op termijn 18 miljoen euro moet worden bezuinigd, is er nog altijd sprake van een financieel solide beleid en hoeven de lokale lasten voor inwoners en ondernemers niet omhoog.

Bovendien loopt de aangekondigde bezuinigingsoperatie op schema. De gemeente heeft dit jaar al in haar personeelskosten gesneden door de organisatie in te krimpen van 934 naar bijna 900 banen begin volgend jaar. De vier organisaties die de meeste subsidie van de gemeente ontvangen, te weten De Meerse, Pier K, de bibliotheek en MeerWaarde, beraden zich ook op de aangekondigde korting van tweemaal vijf procent in komende jaren.

Volgens wethouder Arthur van Dijk wil het college later nog eens kijken naar de gevolgen van de kortingen, omdat de cultuurorganisaties ook door andere overheden worden gekort. Zijn collega Nobel stelde dat de bezuinigingen niettemin recht overeind blijven.

De gemeenteraad bespreekt de begroting op 3 november.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie