Rechter maakt korte metten met besluit over coffeeshop

24 november 2011 om 00:00 Nieuws

Omwonenden, het comité Coffeeshop Nee, de dorpsraad Nieuw-Vennep en de rooms-katholieke parochie Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen waren naar de rechter gestapt, omdat ze bang zijn voor veel overlast van bezoekers van de coffeeshop. De rechtbank is deze week in haar uitspraak helemaal niet toegekomen aan de vraag of die angst terecht is of niet.

Rechtbank vraagt gemeente kritisch te kijken naar locatie Venneperweg NIEUW-VENNEP - Het college van burgemeester en wethouders heeft het besluit over de vergunningen voor een coffeeshop in Nieuw-Vennep onzorgvuldig genomen en onvoldoende gemotiveerd. Die kritiek valt te lezen in de uitspraak van de Haarlemse rechtbank in de zogenoemde bodemprocedure van tegenstanders van de coffeeshop tegen de gemeente.

De rechters hebben namelijk op voorhand geoordeeld dat de vergunningen vernietigd moeten worden, omdat de gemeente voor het reguleren van de coffeeshop de verkeerde keuze heeft gemaakt. De rechtbank vindt dat er geen ontheffing van het bestemmingsplan mag worden verleend op grond van de vestiging van een coffeeshop Een coffeeshop kan planologisch niet worden geregeld, omdat de verkoop van softdrugs in strijd is met de wet, zo stelt de rechtbank.

Café of snackbar

De gemeente had in plaats daarvan de coffeeshop op één lijn moeten stellen met een café of snackbar en daarom de aanvraag aan het horecabeleid van de gemeente moeten toetsen. Volgens de rechtbank is het probleem daarbij dat de beoogde plek aan de Venneperweg geen onderdeel uitmaakt van het horecagebied in Nieuw-Vennep. Als de gemeente vasthoudt aan een coffeeshop op dezelfde locatie dient zij beter te motiveren waarom er wordt afgeweken van het huidige horecabeleid, zo staat in de uitspraak. De rechtbank geeft de gemeente daarmee duidelijk in overweging de gekozen locatie opnieuw goed te bekijken.

Parkeerplaatsen

De rechters vinden verder dat de gemeente bij een eventueel nieuw besluit beter moet onderzoeken wat de komst van een coffeeshop voor gevolgen heeft voor het parkeren in de buurt. De gemeente trok eerder de conclusie dat er in de omgeving genoeg parkeerplaatsen beschikbaar zijn, maar dat betoog heeft de rechtbank niet overtuigd. De gemeente moet ook in dit geval een coffeeshop aanmerken als een horecavoorziening zoals een café of snackbar.

De tegenstanders van de coffeeshop brachten tijdens de rechtszaak verder in dat er nooit een bouwvergunning mocht worden afgegeven, omdat er bij brand slechts één vluchtweg is. Dit aspect was voor de gemeente eerder reden om het bouwplan af te wijzen. Tijdens de mondelinge behandeling van de rechtszaak zei een vertegenwoordiger van de brandweer nog dat het ingediende bouwplan positief is beoordeeld op de voorgenomen brandvoorzieningen. De rechtbank vindt dat de gemeente dit daarom terecht heeft goedgekeurd. Niettemin is de bouwvergunning toch vernietigd, omdat de ontheffing van het bestemmingsplan al is geblokkeerd door de rechters.

‘Doordealen’

De rechtbank is ook van mening dat de burgemeester Weterings de vergunning om de verkoop van softdrugs te gedogen ten onrechte niet heeft getoetst aan de ruimtelijke criteria voor de vestiging van een coffeeshop. Volgens de rechters zijn deze criteria bij uitstek opgesteld om de overlast voor de omgeving te beperken en moet de burgemeester dus in een vergunning opnemen aan welke voorwaarden een exploitant van een coffeeshop moet voldoen om de overlast voor de omgeving te beperken. Daarbij moet worden gedacht aan geluidoverlast, parkeerhinder en het buiten de coffeeshop ‘doordealen’ aan softdruggebruikers jonger dan 18 jaar.

‘Zeker een fles champagne opengetrokken’

NIEUW-VENNEP - Bij het comité Coffeeshop Nee was de opluchting dinsdag groot toen er witte rook vanuit Haarlem kwam nu de rechter voorlopig een streep haalt door de coffeeshop aan de Venneperweg. “We hebben de uitspraak dinsdagochtend samen afgewacht”, vertelt Bettina Kwak van het comité. “En ja, we hebben ‘s avonds zeker een fles champagne opengetrokken. We hebben het samen gevierd.”

Het comité beseft dat de strijd tegen de coffeeshop nog niet definitief is gestreden. “We zijn heel blij dat we deze slag hebben gewonnen”, zegt Bettina Kwak. “Maar weten heel goed dat we er nog niet zijn. De gemeente kan nog in beroep. We moeten dus afwachten wat de gemeente gaat doen. Als ze verstandig zijn, zien we er gewoon helemaal van af. Dan krijgen we als bewoners eindelijk rust.”

De boogde exploitante van de coffeeshop, Jessica Buter, was dinsdag uiteraard heel wat minder opgetogen dan haar buren. Zij heeft laten weten erg teleurgesteld te zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie