Betoverend Khayelitsha United MambazoChoir in De Meerse

21 december 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Wie de musical 'AMANDLA! MANDELA' heeft gezien wil direct naar het concert van het Khayelitsha United MambazoChoir. Echt een feest, een aanrader van jewelste.

Het Khayelitsha United MambazoChoir gaf een swingende ziel aan de musical. Hoe betoverend mooi kunnen stemmen klinken! Het zijn 10 mannenstemmen, maar als je zegt 20, dan geloof je het ook. Een veel gehoorde reactie na afloop van de voorstelling was: ,,We hadden graag veel meer van dit koor willen horen.''

Aan deze wens komen we met plezier tegemoet. Daarom maakt het koor een tournee door Nederland en doet daarbij ook Hoofddorp aan! Het Khayelitsha United MambazoChoir staat met 'Celebrating South Africa' (try-out) op vrijdag 13 januari om 20.15 uur in de grote zaal van De Meerse.

Dit bijzondere koor bestaat sinds 1991. Men zingt in de traditie van Ladysmith Black Mambazo, dat zij beschouwen als hun allergrootste inspiratiebron. De mannen komen uit Khayelitsha, de grootste township van Kaapstad, waar ze bij elkaar in de buurt wonen. Hun specialiteit is 'isicathamiya', een muziekstijl die ontstond in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

Veel migrantenarbeiders trokken in die tijd naar de stad op zoek naar werk. Om zichzelf in de schaarse vrije tijd te vermaken, zongen en dansten de mannen zo vaak als mogelijk met elkaar. In de teksten konden zij al zingend en dansend hun diepste gevoelens kwijt. De regie van 'Celebrating South Africa' is in handen van Albert Klein Kranenburg en de muzikale leiding van Jeroen Sleyfer.

In de recensies over 'AMANDLA! MANDELA' werd dit koor opvallend vaak genoemd en alom geprezen. Zo schreef Trouw: ,,Telkens wanneer het Khayelitsha United Mambazokoor een - traditioneel - Afrikaans lied inzet is het feest. (..) Met hun meerstemmigheid, hun zwoele, donkere en ritmische stemmen zijn ze swingend, dynamisch en vooral puur.'' De Telegraaf noteerde: ,,…zodra het a-capellakoor begint te zingen en bewegen, voel je de enorme veerkracht van het Zuid-Afrikaanse volk''.

De Meerse grote zaal

Vrijdag 13 januari, 20.15 uur

www.demeerse.com

Khayelitsha United Mambazo Choir, fotograaf: Peter Boshuijzen

Peuterfestival, fotograaf: Gerhard Witteveen (Dirk Scheele) en Gerrit Allink (Peuterparade)

Femmage, fotograaf: Bart Volbeda

De Nieuw Amsterdam, fotograaf: Jean van Lingen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie