voor hun modewerkstuk

10 mei 2012 om 00:00 Voorpagina

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem heeft dit jaar voor de elfde keer een prijsvraag voor het beste profielwerkstuk uitgeschreven onder leerlingen van de examenklassen van HAVO en VWO. Dit is het verplichte eindwerkstuk voor deze opleidingen. Veertien scholengemeenschappen uit Haarlem en omgeving nomineerden dit jaar 21 werkstukken. De makers van deze werkstukken dingen mee naar een prijs van vijfhonderd euro voor het beste HAVO-werkstuk en voor het beste VWO-werkstuk.

Havo-leerlingen ‘best wel trots’ op eervolle vermelding HOOFDDORP - Leonie Verbakel en Shanice Goedoen, leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum (Havo) hebben dinsdagmiddag een eervolle vermelding ontvangen voor hun werkstuk Mode 20ste eeuw, een combinatie van theorie over dit onderwerp en een creatief handboek met foto’s en stofjes uit de verschillende decennia. De prijsuitreiking vond plaats in de hal van het historische Hodshonhuis aan het Spaarne in Haarlem.

De hoofdprijzen waren niet weggelegd voor de beide Hoofddorpers. “Maar deze eervolle vermelding is voor ons net zo mooi als de prijs”, aldus Shanice. “Het gaat om de erkenning. We hebben heel veel tijd in ons werkstuk gestoken en dan is het leuk als dat wordt gezien door de jury.” Voor Leonie lag de keuze van het onderwerp voor de hand. “Ik ga modemanagement studeren en hoopte dat dit werkstuk mij zou helpen om toegelaten te worden tot het Amsterdam Fashion Institute.” Dat is haar inderdaad gelukt. Over wat de mooiste tijd in de mode is, zijn beide leerlingen het roerend eens: de mode uit de vijftiger jaren met haar petticoats en polkadots, die het nu ook weer goed doen.

Een tweede eervolle vermelding was er voor een opvallend werkstuk over de geschiedenis van het Westen van Laurence Herfs uit Heemskerk van Gymnasium Felisenum. Zij gebruikte haar vaardigheid en voorliefde voor striptekenen om haar theoretische werkstuk op bijzondere wijze te illustreren.

De prijs van 500 euro voor het beste HAVO werkstuk ging naar het profielwerkstuk over autisme met de titel Accept difference. Not indifference van Daniël Kist van het Kennemer Lyceum in Haarlem.

De prijs voor het beste VWO-werkstuk was voor Dieks van Gogh en Gijs Weijers van het Eerste Christelijk Lyceum te Haarlem, voor het volgens de jury schitterende werkstuk Ideaal bestuur, over drie wijzen en twee jongelingen. De jury vindt het een literaire en creatieve prestatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie